„Вече не знам с кого от ГЕРБ да говоря. Борисов се появява по телевизора и казва, че трябва да се търси диалог за Изборния кодекс. Десислава Атанасова се появява в парламента и заявява, че няма да има компромиси. Няма никакъв процес на структурирани преговори”.

Това каза пред Нова тв съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Повод за думите му е това, че след среднощното заседание на правната комисия Бойко Борисов заяви готовност за създаване на исканата от ПП и ДБ временна комисия, която да обсъди проблемите, а малко след това в парламента ГЕРБ внесе промените без дори да бъде обсъдена въпросната комисия.

Преди ден Тома Биков от ГЕРБ обяви, че без ДБ евентуален кабинет в рамките на този парламент няма да е стабилен и добави, че политическа криза се решава с лекуване на раните и дълбоките причини, които са я породили. Сега Иванов обяви, че не вярва това говорене да е породено от сериозно намерение.

„Абсолютно вярно. Трябва да има лекуване на дълбоките причини. Очевидно е, че без ДБ не може да има управление, което наистина да придвижи страната напред. Това говорене обаче не е израз на сериозно намерение да се търси формула, която да произведе управление. По-скоро е опит да се прехвърли отговорността за първия мандат, тъй като ГЕРБ вижда, че той няма как да се случи. Все повече подозирам, че е търсене на алиби, че вървят към сглобка във формата, с който избраха Вежди Рашидов. Това е ретрограден формат, защото ще връща страната назад”, обясни Иванов.
Той добави, че според ДБ причината за диагнозата „криза” е системната корупция, а „лечението” е смела съдебна реформа.
„ГЕРБ се правят на глухи по тази тема, защото им е неудобно. Все пак се надявам, че ще има сценарий, в който ще бъдем чути от тях. Надявам се онази част от тях, която разбира ситуацията, да може да надделее. Връщането на комбинацията между ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт означава безконтролно консумиране на властта по начини, по които сме гледали твърде много пъти. Цената за страната ще бъде твърде висока”, добави лидерът на ДБ. 

Източник:mediapool.bg