Точно 2 месеца след подадената оставка екс главният прокурор Иван Гешев откри, че държава няма. Заключението беше направено по повод убийството на Алексей Петров пред журналисти от ПИК.

„Ако бяха други времена, щях да кажа, че това е дело на държавата и службите за сигурност, но то држава и служби няма. МВР е в насипно състояние и е нормално да е така, след като ръководството му се сменя през няколко месеца.“

Кога точно Гешев е осмислил този факт и колко време след това е продължил да упражнява властта на главен прокурор, бидейки „инструмент в ръката на Господ“, дали е получавал заплатата си без опити да възкреси държавата или е имал действия, останали под поврхността на обществената информираност, само той може да отговори.

Бившият ръководител на държавното обвинение навърза и атентате срещу себе си с показните разстрели от последните седмици и с уговорката, че не е привърженик на конспиративните теории, той все пак е категоричен, че е малко вероятно да няма връзка между всички изброени трагедии. Според него в България има разпад на държавността и се връщат мутренските времена от 90-е години на миналия век, с още по-малко ред сега от тогава.