„Президентът Румен Радев узурпира власт със своите изказвания по отношение на инициативата на Европейската агенция за отбрана да се предоставят боеприпаси на Украйна“, каза министър-председателят в периода 1997-2001 г. Иван Костов пред БНР.

Той подчерта, че 48-ото Народно събрание задължи правителството да предостави военно оборудване на Украйна и добави, че това решението на парламента не е за еднократна военно-техническа помощ, че продължаваща.

„Радев казва, че защитава суверенна позиция на страната, но той няма право, защото той не е суверенът на властта. Той няма право да казва какво е решил, защото суверенът – Народното събрание – е задължило правителството. … Дори Радев казва „ако парламентът отново призове за доставка на оръжие“, но парламентът не призовава, той решава и задължава правителството. Правителството не може да откаже да изпълни задължение, което му е вменено от парламента“, уточни Костов.

Според него България има огромни възможности да произвежда 155-милиметрови снаряди и това го признава и министърът на отбраната. 

„Да, ние нямаме такива бойни системи, с които да използваме тези снаряди, но ще ги произведем за Украйна, защото парите идват от Европейската агенция по отбраната, на която България е член отдавна. Задълбочаването на нашата интеграция с ЕС означава ние да изпълняваме решенията на европейските органи, да бъдем солидарни с тях. … България е може би една от най-мощните индустрии за производство на снаряди. България има възможности да освободи резерв, а това е свръхрезерв, да го даде на ВМЗ-Сопот, а той да го изнесе на европейските страни, през които да достигне до Украйна. Много възможности има, но тези изказвания узурпират власт на президента“, добави Иван Костов.

По думите му отказът на Радев българската отбранителна промишленост да произведе 155-милиметрови снаряди е удар по индустрията и икономиката на страната.

Когато Хитлер напада Москва, някой предлагал ли е да се сключи мирен договор с него, или е станала голяма коалиция на демократичните държави, които са оказали огромна помощ на нападнатия Съветски съюз, за да може да отблъсне врага. Ние сме в същата ситуация. Русия нападна Украйна и се опита да превземе Киев и да завладее Украйна. Тя продължава да има тези цели и заплашва публично“, каза бившият премиер.

Костов попита риторично и кой от европейските лидери е в състояние сериозно да погледне своите избиратели в очите и да каже, че предлага на Русия мирен договор, при положение, че тя е страната агресор и тя трябва да бъде отблъсната.

„Толкова е проста тази логика, че само човек, който е руски агент за влияние, както аз съм определил президента Румен Радев още много отдавна, може да си позволи да поддържа. Защото последиците са разпад на институциите, за което допринася президентът. Ако не се изпълняват решенията на суверена на властта в страната, на парламента, какво остава за решенията на другите институции?“, коментира той по повод изказванията на президента, че България ще подкрепи само европейски дипломатически усилия за възстановяване на мира, но не и усилията на Украйна да отблъсне руското нашествие.

Иван Костов смята, че Радев се бори за „някакво първенство в левицата“: „Той отказва да е президент на целия народ и отива да стане президент на левицата и на „Възраждане“.