Този въпрос става все по-актуален, след като в края на миналата седмица Административният съд във Варна отхвърли оспорването от бившия областния управител Благомир Коцев (ПП), настоящ кандидат-депутат от коалиция ППДБ, на решение на Общинския съвет за продажба на 16 общински имота.

Според магистратите това оспорване е неоснователно, защото решението на ОбС е взето при спазването на нормативните изисквания: Представена е актуална данъчна оценка за всеки имот; Заключение от лицензиран оценител за пазарната стойност, като всяка от определените пазарни стойности надвишава данъчните оценки; Сделките ще стават чрез публично оповестен конкурс, с предварително утвърдени условия, при начална цена – пазарната стойност на всеки от имотите. Дотук с юридическата терминология!

Казано с други думи:

Една година бюджетът на Варна бе лишен от възможност за допълнителни приходи, заради политическите амбиции на Благомир Коцев от „Промяната“, който сам или по нареждане на началниците си блокира част от бюджет 2022 в съда!

Потърпевши от това обаче са всички варненци! Защото средствата от тези сделки щяха да бъдат инвестирани в градската инфраструктура още преди една година.

Заради обжалването от Коцев са забавени или отпаднали различни проекти – проектирането на новата сграда на Математическата гимназия, текущите ремонти на читалища и социални центрове, проектите за улична рехабилитация и обновяване на междублокови пространства.

За част от тях осигурихме средства чрез оптимизация и от преходен остатък, които бяха преразпределени с решение на ОбС, за други – не!

Затова, когато някой се оплаква, че улицата пред входа му не е ремонтирана – нека „благодари“ на Коцев и на „Промяната“!

Решението за продажба на общински имоти бе провокирано от липсата на възможност за привличане на европейско финансиране. Новият програмен период започна през 2021 г. До момента – вече почти 3 години, няма отворена нито една мащабна европейска програма! „Промяната“ не успя, не можа или не поиска!

За финал:Решението на Административния съд подлежи на обжалване пред ВАС.

Дали настоящият областен управител, назначен от президента, ще повтори действията на своя предшественик, предстои да видим.

За Варна управлението на „Промяната“ ще бъде запомнено с инфлацията, манипулацията и излагацията!

Дано този срамен бойкот на града не продължи!