Винаги съм вярвал, че най-голямото богатство на Варна са хората, които живеят тук и обичат този град! Затова е прекрасно, че на празника на града наградихме едни от най-достойните, които имат огромна заслуга за това нашата Варна да бъде символ на развитие, творчество и вдъхновение!

Варна винаги ще има своите успешни хора, независимо от всички предизвикателства.Последните четири години преминаха в кризи – световна пандемия, бежанска вълна от войната в Украйна, инфлацията и политически сътресения. Всичко това бе част от нашето ежедневие. Не беше лесно, но заедно доказахме, че можем да се справим с всичко. Варна излиза от кризите по-силна! Затова е важно да продължим напред – да завършим проектите и да започнем нови! Защото варненци заслужават най-доброто!

Наградените тази година са:
Примата на българската естрада Лили Иванова;
Невероятната Цветана Манева – създател и вдъхновител на Международния театрален фестивал „Варненско лято“;
Талантливият Дарин Сотиров – създател на Школа „Дедал“, на Международните фестивали за късометражно кино и за джаз „Карантината“, който превърна брегът на Аспарухово в открита културна сцена под звездите
Писателят Борис Калинков;
Старши инспектор Върбан Петков, пожарникарят, спасил хора от горящия влак край Каспичан;
Свежина Димитрова – директор на Народната астрономическа обсерватория и планетариум. Важно е да се научим да гледаме повече към звездите!
Деспа Кателиева – първата световна шампионка по художествена гимнастика на Варна;
Минка Ванкова – един от създателите на този красив спорт във Варна;

С почетен знак „За заслуги към Варна” – златен бяха удостоени екипите на:
Военноморският музей във Варна – за неговата стогодишнина и утвърждаването му като значима публична институция в нашия град.
Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ – за 140-годишнината от създаването ѝ, за опазването и популяризирането на книжовното богатство.
Пенка Живкова, участвала в организирането на Международния балетен конкурс, кинофестивала „Любовта е лудост“ и ММФ „Варненско лято“,
Борис Стателов, създател на Галерия 8, който в продължение на 35 години работи за престижа на Варна в областта на визуалните изкуства,
доц. Веселин Михалев, директор на ОУ „Добри Чинтулов“,
Стоян Ненов, треньор по ръгби и активен участник в борбата срещу дрогата,
заслужилите деятели на художествената гимнастика, основана във Варна преди точно 70 години – Светлана Юриевна, Валентина Росенова Иванова, Анелия Атанасова и Кристиана Генчева.
Мария Чиприянова, доайен на варненската художествена гимнастика,
Борислава Черкезова, изпълнителен директор на Фондация „Карин дом“
бяха отличени с почетен знак на кмета с лента.

Честити отличия на всички!

Иван Портних – кмет на Община Варна