В чест на празника на българската книжовност и култура 24 май Исторически парк – Неофит Рилски, открива специална изложба на подбрани картини от най-мащабната колекция на историческа тематика.

Душевността на българския народ е богата и истинска. Всеки човек си мечтае за истински отношения и до ден днешен можем да кажем, че благодарение на наследството, завещано ни от нашите предци като култура, език, писменост, религия и обичаи, ние – българите, сме като резерват за истинската човечност. Българската култура е извор на вдъхновение, чрез българските букви са се изграждали княжества и царства на изток и на запад, на север и на юг. Завладяването на нови територии се е осъществявало не с огън и меч, а чрез просветление, надграждане и израстване. Именно към това искаме да насочим вниманието на нашите посетители чрез изложбата на картини, посветена на българската култура, духовност и история. Богатството на сюжети и рисувателни техники завладява сетивата и храни душата. Свещените символи, създадени от светите равноапостоли Кирил и Методий, отново са вдъхновение за всеки човек. Каним ви заедно да отпразнуваме този специален ден и да се докоснем до най-забележителната експозиция от картини, пресъздаващи знакови събития от българската история и разкриващи образите на нашите преславни духовници, будители и владетели.  Изложбата е събитие за преклонение, за естетическа наслада от изобразителното изкуство и зов за промяна на средата, в която живеем.  Всеки посетител може да се полюбува на произведенията на изкуството и да научи повече за славното ни минало. Да се отправи на едно пътуване във времето, за да види някои от най-великите достижения на нашите преславни владетели, воини, духовници и будители, живели по нашите земи! 

Заповядайте в Исторически парк – мястото, където загърбваме ежедневните проблеми и се вглеждаме в дълбините на собствената си душевност! Заедно да оценим, запазим и предадем мъдростта за непреходните ценности в живота!

Изложбата ще продължи до края на месец май.