От 6 март до 3 април 2023 в Галерия ЮКА майсторката на артистичното стъкло Диана Раданова събира художници приложници в изложба “Diana Glass & Friends II”.

Арт колекцията “Diana Glass & Friends II” ще представи творческите срещи на художественото стъкло, керамиката, текстила, дървото, кожата и плъстите.За втора поредна година Диана Раданова – утвърден творец в областта на художественото стъкло, покани на творческо предизвикателство свои колеги приложници с желанието тази изява да стане традиционно събитие в морския град.

Първото издание на инициативата беше през 2022 в Зона “Нира Арт”, сега авторите ще се представят в галерия “ЮКА”.

Ще видим съвместни произведения на Диана Раданова с керамичката Цветана Векова, тъкачките Галя Николова и Милена Кючукова от Дзев студио, майсторката на кожени уникати Миглена Гергиева и дърворезбаря Тодор Танев. Новите имена в предизвикателството са едни от най-добрите варненски майстори плъстари: Силвия Стоянова и Здравко Минчев.

Всеки от авторите се представя с различни творби, акцент сред които е артистичният микс на другите материали с художественото стъкло. Така се раждат композиции с най-разнообразен формат, предназначение и стил.

Всички те са обединени от естетиката на интериорния декор, в който естествените материали и уважението към съавтора са водещи ценности.“Идеята ми беше да срещна творческите търсения на моите колеги с моите собствени търсения и много се радвам, че такива стойностни артисти от художествената сцена на Варна се отзоваха на моята покана – признава Диана Раданова.

Не беше лесно за никого от нас, технологиите, с които работим, са много различни, понякога почти невъзможни за съчетаване, но това само ни амбицира да постигнем усещането за единство на материи и виждания. Вярвам, че и варненската публика ще оцени предизвикателството на нашата творческа среща. Благодаря на всички колеги, с които сме заедно в този проект.“Второто издание на “Diana Glass & Friends” се реализира с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура“ (https://ncf.bg/).

Откриването-вернисаж е на 6 март от 18:00 часа в Галерия ЮКА (Варна, ул. “Васил Друмев” 23.

Диана Раданова е родена и работи във Варна. Завършила е немска езикова гимназия и има висше икономическо образование. От много години се занимава с ръчно изработени бижута и сувенири, използвайки разнообразни техники и материали. От 2012 г. се отдава изцяло на любовта си към стъклото.
Първоначално работи по метода на стопеното стъкло (fused glass), при който отделни съвместими по състав парчета стъкло се свързват трайно в обща композиция в пещ. Високата температура оформя нежни овални форми и преливни разцветки, за да се получат лъчезарни накити, съдове и интериорна декорация от стъкло.
В последните години, търсейки нови и разнообразни решения за своите дизайнерски бижута, авторката се усъвършенства и в техниката lampwork, където стъклото се разтапя под действието на насочен пламък и създава невероятни преливания на тонове в миниатюрен размер.