Варненската окръжна прокуратура е предала в съда обвинителния акт срещу Християн П., който е обвинен за укрити и неплатени данъчни задължения в особено големи размери – 271 881 лева. 49-годишният варненец извършил престъплението в продължение на 3, затаявайки реалните си доходи в подадените годишни данъчни декларации.

Разследваното започнало по сигнал на прокурист на инвестиционен посредник през 2011 г. В търговското дружество Християн П. работел като изпълнителен директор. С постановление в края на 2015 г. първоначално образуваното дело било разделено. За извършеното длъжностно присвояване той бил окончателно осъден.

За евентуално извършени и други данъчни и присвоителни престъпления настоящото производство продължило, като била назначена финансова ревизия на физическото лице Християн П. Така били установени несъответствия в декларираните и действителните му доходи, като проверката обхванала период от 2006 до 2010 г. Установени били наличности по сметки с титуляр подсъдимия, които не били декларирани в подаваните собственоръчно данъчни декларации.

В сметки в няколко банки Християн П. получавал преводи от различни лица. Основанията за преводите по някои не били посочвани, по други било отбелязвано, че са вноски по заем или по споразумение. Описаните банкови постъпления, които подсъдимият не декларирал, са в общ размер 1 759 609 лева, върху които се дължат данъци от 271 881 лева.

Подсъдимият Християн П. е с чисто съдебно минало към момента на извършеното деяние. Към момента на внасяне на обвинителния акт срещу него за укритите и неплатени данъци в особено големи размери той е с влязла в сила присъда за длъжностното присвояване.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото си имущество, конкретизират от пресслужбата на Апелативна прокуратура – Варна.

RNS