Изпратиха с уникално отличие пенсионирания проф. Божидар Димитров

Със специален дар, който досега не е връчван на българин, бе изпратен в пенсия бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Днес в галерия „Средец” министър Боил Банов му връчи златен овен – реплика на откритото край Надсентмиклош уникално златно съкровище. Шедьовърът на ранносредновековното изкуство е открит в местността Банат в днешна Румъния и се свързва с Първата българска държава. Отличието досега са получавали само неколцина чужденци, сред които и директорът на Лувъра.

На церемонията присъстваха и зам.-министърът на културата Румен Димитров, както и доц. д-р Бони Петрунова, която беше назначена за директор на НИМ до заемането на длъжността въз основа на конкурс.

„За мен е невероятна гордост днес да наградя корифея на българщината – проф. Божидар Димитров. Един човек, който превръща НИМ в институция, а и самият той е институция. Прекланям се пред неговия дух и неистово желание да въздига българския дух и българщината, да ни кара да се чувстваме горди, че сме българи”, заяви министър Банов.

„Трогнат съм, защото много хора са си тръгвали, без да се каже дума за тях. Благодарен съм за високата оценка, която ми е дадена”, каза проф. Димитров.

RNS