Вапцаровата вяра в живота пребори смъртта и ние ще продължим да предаваме тази вяра и на следващите поколения. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на възпоменанието по случай 75-тата годишнина от разстрела на гениалния  поет. „Tалантът на Вапцаров не може да бъде победен от оръжие. Той е поет, превеждан на толкова много езици, че днес трудно можем да преброим страните, в които неговите песни се четат. Казват, че този, който върви тихо, не оставя пътеки, a този, който си служи само с угоднически думи, не оставя дела. Никола Вапцаров беше различен. В малка книга искрено написа истината за човешкия живот, за любовта към родината, за по-доброто бъдеще. Не само за един народ, а за цялото човечество. С това той е ценен“, подчерта Йотова. Тя е категорична, че опитът да бъдат заличени Вапцаровите „Моторни песни“ е позорен.

„Ние сме бъдещите хора, за които мечтаеше и пишеше Никола Вапцаров. Но дали останахме верни на неговата вяра, за която бронебойни патрони нямаше? Дали вярваме в хуманизма и имаме същата социална чувствителност? Или днес използваме красиви думи, без сами да вярваме в тях. Думи, с които търсим доверие, но не обличаме в дела“, попита риторично Йотова.

С рецитал на стихове на гениалния поет, както и с творба от Манюел Муньос Идалго, носител на Международната литературна награда „Никола Вапцаров“, започна паметното отбелязване на годишнината. То беше организирано от „БСП за България“. Пред лобното място на поета и неговите другари на „Гарнизонното стрелбище“ в София се поклониха десетки българи между които вицепрезидентът Илияна Йотова, лидерът на БСП Корнелия Нинова, депутати. Те склониха глава в знак на почит към делото и живота на Никола Вапцаров, Антон Попов, Атанас Романов, Антон Иванов, Георги Минчев и Петър Богданов – антифашисти и членове на БКП.

lвапцаровl 2

Нинова написа за Въпцаров във Фейсбук: „Днес, заедно с наследниците му, уважихме един голям българин, който произнасяше с благоговение четири свети думи: Родина, вера, хлеб и любов.

За България той написа:

„Сега си ми близка,

по-близка от майка дори.“

За вярата:

„Тя е бронирана здраво в гърдите.“

За хляба:

„Ще имаме хлеб.

и радост в очите ще имате мънички мои.“

И за любовта, във време, което той сам казва, че не е за поезия, пише най-поетичните стихове, които съм чела.

„Понякога ще идвам във съня ти

като нечакан и неискан гостенин.

Не ме оставяй ти отвън на пътя –

вратите не залоствай.

Ще влезна тихо. Кротко ще приседна,

ще вперя поглед в мрака да те видя.

Когато се наситя да те гледам –

ще те целуна и ще си отида.“

Поклон пред Никола Вапцаров!, призовава Нинова.

Снимки БГНЕС

RNS