„Време е някой политици да се разделят с тезата, останала назад във вековете, че „държавата, това съм аз“. Не, г-н Цветанов не е държавата“. Това заяви днес  вицепрезидентът Илияна Йотова в телевизиооно интервю. Няма война между институциите, защото тя се води само от една страна, коментира тя размяната на остри реплики между президента Румен Радев и втория човек в ГЕРБ Цветан Цветанов във вторник.

„За да има война, трябва да има поне две страни. От страна на президентството не водим война с никого!“, категорична е Илияна Йотова. Тя припомни, че още при кандидатирането им с г-н Румен Радев са казали, че трябва да се върне доверието в президенството и то да заеме своето място. И подчерта, че българският президент е бил чут и приет с огромно уважение от европейските лидери. Държавният глава подаде ръка на всички политически сили, свиквайки консултативния съвет по национална сигурност, отбеляза Йотова.

„И какво се случи после? После г-н Цветанов реши да поведе война с президента по някакви си свои причини. Компроматна война! Лоша война! Такава, с каквато смятахме, че сме се разделили преди години! Това е война с половин лице, защото г-н Борисов демонстрира друго поведение! Той декларативно показа, че не е от този отбор, който е решил да води война с президентската институция. Аз съм съм доволна от разговора между г-н Радев и г-н Борисов“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът напомни, че България е парламентарна република. Йотова не не приема опитите при създаването на анкетната комисия за изтребителите да се предпоставя някаква вина на президента. Единственото нещо, което е направило служебното правителство по въпроса със закупуването на нов боен самолет, е да спази графика и процедурата, начертани от предишния кабинет на Борисов и предишното Народно събрание, обърна внимание тя.

RNS