56-годишен варненец, който уби по жесток начин леля си, получи присъда от 70 месеца лишаване от свобода, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура.

Георги Г. Той беше предаден на съд за причиняване смъртта на леля си вследствие умишлено нанесени средни телесни повреди – престъпление по член 124, ал. 1, предл. 2 от Наказателния кодекс. До присъдата се стигна след съкратено съдебно следствие, поискано от подсъдимия, който призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Така съдът му наложи наказание 8 години лишаване от свобода, като след редукция му определи да изтърпи 5 години и 4 месеца лишаване от свобода при строг режим.

Подсъдимият Георги, който е от град Елхово, дошъл да живее в дома на 83-годишната си леля Климентина Хр. в кв. „Владиславово“ във Варна, след като тя счупила крайниците си при падане в жилището си. След претърпяната операция жената била неподвижна и помолила двама съседи да идват да я обгрижват, като им дала ключ за апартамента си.
Племенникът й Георги често пиел, а алкохолът го правел агресивен. На 16 март 2017 г. под въздействието на алкохол 56-годишният мъж нанесъл побой над безпомощната жена. Съседи, които видели състоянието й – насинено око, рана на главата, сигнализирали на спешния телефон 112.
Пред полицейските служители и в присъствието на агресивния си племенник възрастната жена обяснила обяснила нараняванията си с падане. Насаме с полицаите обаче Климентина Хр. признала, че Георги й нанесъл побой с юмруци по лицето и тялото. Споделила също, че се страхува от него. На насилника бил съставен предупредителен протокол по Закона за МВР да не извършва физическо и психическо насилие над леля си, а пострадалата била отведена в болница.
На 3 април тази година около 19,15 часа отново бил подаден сигнал за семеен скандал на адреса на 83-годишната жена. При позвъняване в жилището никой не отворил. Пристигналите полицейски служители приела съседката, която с дадения й от пострадалата ключ отключила жилището. Жената била цялата в синини, но отказала медицинска помощ от страх да не бъде бита отново от племенника си.
На 8 април, след като се почерпил с 200 г водка, Георги влязъл в стаята на леля си. Решил да смени телевизионната програма, която жената гледала. Когато леля му се възпротивила словесно, Георги се нахвърлил върху нея, нанесъл й удари с юмруци по цялото тяло, крещял и псувал.
На сутринта съседката отключила жилището, за да види болната жена. Гледката на пребитата жена под завивките била стряскаща. Липсвала част от кожата на лявата й ръка, дясната й ръка била счупена, а лицето и врата й – посинени от побоя и опита да бъде удушена. От този момент нататък съседката отказала да ходи в дома на баба Климентина от страх от Георги.
Друг съсед сигнализирал за поредния инцидент с възрастната жена и тя била отведена за лечение в болницата. Там разказала на лекарите кой е причинил нараняванията й. Назначена била съдебномедицинска експертиза, която установила множество травми по цялото тяло на жената, счупени 8 ребра, раменна кост, масивни хематоми.
На 16 април състоянието на 83-годишната жена се влошило и от отделението по гръдна хирургия тя била преместена в реанимация и поставена на изкуствена белодробна вентилация и медикаментозно лечение. Въпреки проведеното лечение Климентина Хр. починала на следващия ден в болницата.
Подсъдимият Георги Г. е изтърпявал 15-годишна ефективна присъда за умишлено убийство, както и два пъти е бил осъждан за квалифицирани хулиганства, показва справка по делото за съдебното му минало.
От началото на досъдебното производство до момента той е с мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

RNS