Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било, категоричен е президентът Румен Радев в официално прессъобщение от канцеларията му.

Коментарът е по повод официалното искане на Москва от България да бъдат изтеглени всички НАТО-вски сили, въоръжение и др., а алианса да се върне към големината си през 1997 г.

Преди ден и премиерът Кирил Петков се изказа от парламентарната трибуна в същия стил. Той заяви, че България е направила своя избор, пропускайки историческите факти от близкото минало, че държавата промени избора си и престана да бъде член на Варшавския договор.

Позициите на двамата държави мъже са меко казано странни, тъй като Русия не е отправяла никакви искания към България, а превръщането на президента и премиера в говорители на НАТО, е малко несериозно. След като Русия изисква от НАТО да спазва договореностите от 1997 г. за неразширение на алианса на изток, единствено официално упълномощено лице от НАТО би трябвало да отговаря.

Радев и Петков тичат пред вятъра, което не придава на становищата им повече тежест.