Бившият кмет на Каварна – Цонко Цонев, е заплашен да бъде изхвърлен от ОбС, след решението на Административен съд Добрич, с което резултатите от изборите за общински съветници бяха обявени за недействителни. Така Цонето ще последва отколешната си врагиня и отскорошна приятелка Мима Василева, за която вече е постановено, че няма необходимия брой валидни гласове, за да бъде избрана на член на местния закондателен орган. Драмата на Цонко идва от това, че хората, които са инвестирали в него надежди и средства, за да стане кмет, вече са наясно, че това е химера и едва ли ще бъдат толкова всеотдайни, колкото на редовната дата – 29 октомври т.г.

По-рано днес бе публикувано решение на Административен съд Добрич, с което изборите за общински съветници трябва да се проведат втори път. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд, но е малко вероятно той да не потвърди това на първоинстанционния съд. То е основано на фактите, че вписаните в протоколите резултати за различните партии, коалиции и кандидати, далеч не отговаря на съдържанието в бюлетините. Както вече писахме – поправки, недействителни бюлетини и „грешки“ доведоха до това, че бяха ощетени ГЕРБ и Нина Ставрева за сметка на Цонко Цонев и Мима Василева. За това съдът разпореди Мима Василева да бъде извадена от състава на ОбС-Каварна, отне едно място от формацията, представлявана от Цонко и даде по един мандат съветници на ГЕРБ и Нина Ставрева.

Пак с това решение съдебният състав разпорежда ОИК-Каварна, да плати 6410, 40 лв. на коалиции и кандидати – средства за експертизи и адвокатски хонорари.

Припомняме, че на предните местни избори Цонко Цонев събра впечатляващите 66 преференции и не успя да стане общински съветник. На тези избори изведнъж любовта на каварненци избухна и той стигна до балотаж, макар и далеч от избраната за втори мандат Елена Балтаджева.

След решението на Върховния административен съд, президентът трябва да назначи нова дата за повторно провежане на изборите за общински съвет в Каварна.