Най-скъп у нас излиза плажът на къмпинг “Градина”, втора част. Там за чадър плащаме 8 лв., а за шезлонг – още 6 лв. Това показва списък с цените на плажните принадлежности, публикуван на сайта на Министерство на туризма, пише „Труд“.

За да достигнат до информацията, налична само на български език, туристите трябва доста да поровят, защото файлът е прикачен към една от новините на страницата и не се открива лесно.

В същото време интерактивната карта на сайта, която трябва да е в помощ на туриста, не показва актуалните цени, а такива от предходни сезони. За сметка на това я има и на английски език.

Най-скъпо е на част от ивицата на къмпинг Градина. Като на същата в съседство, както и на съседния плаж на същия къмпинг цените са по 3 лв. за чадър и за шезлонг.

Сред по-скъпите ивици са двата плажа на “Топола” край Каварна, на които чадърите са по 7,50 лв., а шезлонгите по 5 лв. На “Стамопуло-перла” край Приморско чадърът е 6 лв., а шезлонгът – 7,50 лв.

Само 25 от общо 109 ивици са безплатни. На две от тях въобще няма чадъри и шезлонги – на “Рибарски” и на “Минерален басейн-юг” във Варна. На 23 плажа чадърите и шезлонгите са безплатни, като те са предимно на южното Черноморие.

Това са “Шкорпиловци-юг”, “Обзор-юг”, “Козлуга”, “Бургас-север”, “Бургас-централен”, “Росенец-север”, “Каваци-север”, “Каваци-юг”, “Дюни-юг”, “Приморско-централен”, “Къмпинг Нестинарка”, “Елените-2”, “Делфин”, “Ахелой”, “Атанасовска коса-част1”, “Дюни”, ММЦ-Приморско, “Къмпинг-юг”, “Мечата дупка”, “Лозенец”, “Попски плаж-север”, “Царево-централен” и “Къмпинг Делфин”.