Безпрецедентно министърът на регионалното развитие и благоустройство заяви във Варна: „Относно преместваемите обекти в курорта „Златни пясъци“ се води кореспонденция в тази посока, институциите не си прехвърлят отговорност и в рамките на 10 дни предстои да се вземе решение. Надвам се да бъдем единни да приложим закона“ по отношение бараките в кк „Златни пясъци“. Същите, за които кметът Иван Портних вече месец алармира, че от месеци работят не само в разрез със закона, но и с мълчаливото безучастие на ресорните министри и институции.

Излишно е да пишем, че НИКОЙ НЕ ОЧАКВА ОТ КОЙТО И ДА Е МИНИСТЪР ДА ДЕЙСТВА НЕЗАКОННО! Освен пряко облагодетелстващи се от подобни деяния!

Дали някой притиска министър Иван Шишков да не приложи закона или е мотивирал правоимащите чиновници да неглижират правилата – това на този етап не е ясно. Но в духа на разкритията от последните дни, при които бяха осветени действия и намерения на хора от най-високите етажи на властта, може би не е далеч времето, в което Иван Гешев ще изнесе истината и за това кой-какво е получил или с какво е заплашен, кой се облагодетелства за сметка на данъкоплатците, кой богатее с пари, които реално не влизат в държавната хазна.

Припомняме, че в края на април кметът Иван Портних изпрати писма до министрите на регионалното развитие и благоустройството -Иван Шишков, и на туризма – Илин Димитров, в които настоява търговските обекти в курорта „Златни пясъци“, за които Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в МТ схеми, нито е издавала разрешение за поставянето им, да бъдат премахнати.

„Най-красивият национален курорт по Северното Черноморие –  „Златни пясъци“, за поредна година посреща първите туристи в неугледен вид, със стотици грозни търговски обекти по централната алея, които са с изтекли разрешителни преди повече от 2 години! 

Община Варна не е изработвала и внасяла за съгласуване в Министерството на туризма схеми, нито е издавала разрешения за поставянето им, което ги прави незаконни. Затова липсата на адекватна реакция и бездействието от институциите, които имат отношение към проблема, е силно озадачаваща“, се казва в писмото.

Кметът е категоричен, че Община Варна няма правомощия да премахва незаконни обекти, които се намират на територията на национални курорти. Съгласно чл.13, ал. 6 от ЗУЧК, по реда на чл.57а от ЗУТ, това е в компетенциите на ДНСК, към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответно на РДНСК – Варна.