Знам, че Корнелия Нинова ще го прочете и съм сигурна, че няма да го разбере – още по-малко да се промени, но заради паметта на баба ми, дядо ми, майка ми и баща ми, съм длъжна да го напиша! Евалла Корнелия Нинова! За теб дори аз – човек с богат речник, вече чувствам недоимък да определя с думи що за индивид си!

Ще напиша първо това, което подозирам, че лесно ще възприемеш.

Дядо ми по бащина линия – Александър Симеонов е бил съратник на Темелко Ненков. Не знам дали си наясно кой е вторият, но когато в Перник е имало организирано пролетарско движение и той е бил лидерът му, у Крушовица най-много да сте се чудили от коя страна се държи мотиката! Баба ми – по майчина линия – Виторка Симеонова, е седяла гладна, за да има какво да дадат на партизаните от Трънския партизански отряд. Плела им е чорапи, докато тя буквално е била боса. Брат й – Никола Станачков, е бил политическият командир на Трънския партизански отряд. След 9-ти септември 1944 г. нито един от тях не ползва привилегии от властта. Казвали са ми, че ги е било срам да се подредят до довчерашните бранници, изтипосали се за активни борци против фашизма. Не знам чувала ли си какви са били бранниците. След 9-ти Никола Станачков е завършил висше образование, летец. Дълги години е бил шеф на ВВС на НРБ, а после – директор на Летище София. Още има живи хора, които разказват с респект каква изключителна личност и какъв достоен мъж е бил! Майка ми и баща ми бяха членове на БКП. Тя беше счетоводител, синдикален активист, но осъмваше със сметките на СМК-Перник. Баща ми беше шахтьор. И двамата казваха – ние сме партийци, не можем да клинчим, трябва да бъдем за пример и за това сме първи в изпълнението на задачите.

Честни хора – в прекия смисъл на понятието, работохолици и идеалисти!

Когато баща ми се пенсионира – първа категория труд, изчисли, че с парите, които е платил за членски внос в БКП, е можел да си купи мерцедес. Но, не го чух да съжали за това!

Не знам какъв е бил твоя род. Подозирам, че ако е имало подобни хора като моите роднини, до сега щеше да се похвалиш с тях!

Хората лесно могат да преценят дали аз или ти имаме повече право да изискваме и очакваме от и за БСП!

Ти Корнелия, предаде или продаде, или толкова си можеш, идеите, трудът и вярата на десетки хиляди души като тези, които описах по-горе. На децата им. И на внуците им. Буквално ги подмени в твоето време, което фантазираш, че е за „градеж“. Впрочем, знаеш ли, че на тази реклама градеж звучи повече като грабеж? И сигурно си чувала, че няма случайни неща!

Понеже това, което сътвори с целия цирк в БСП, пълното обезличаване на партията, свеждането до бутиков рамер на 130-годишна формация явно ти се видя малко, подреди близкия си Калоян Методиев втори в листата в София. Не знам що за партиец е бил, но като политолог е ниво около две нули. Сещам се за знакова прогноза на агенцията му, за която се твърди, че е повече от щедро финансирана от „Позитано“. Касае Варна, Гуцанов и Портних като кандидат-кметове. Да не ти я припомням – то бива измишльотини, но тези са жалки!

Днес даже не се постарахте от кумова срама шефът на младежкото СДС да стане партиен член, ами е от гражданската квота е в листата на БСП – втори в столицата.

Да ти припомням ли какво се случи в Перник, когато парашутира едно друго близко твое едро момче? Той не стана депутат, а десетки добри хора и с поколения партийни членове – перничани, напуснаха ръководената от теб столетница.

Както вече писах – ясно ми е, че няма да ме разбереш – ние сме две различни вселени! За мен ти не си по-добрата! Това, което правиш само потвърждава тезата ми! Аз не съм член на БСП, няма да ми хрумне докато хора като теб имат думата в партията! И знаеш ли, крушовчанке – сигурна съм, че не ти пука за мен! Но, си виж резултатите от изборите! Десетки, стотици хиляди души са отвратени поне колкото мен!

Сигурна съм, че и този път ще надмогнеш безбройните коментари в социалната мрежа от критикуващи те хора! Ти можеш да се абстрахираш от реалността!

Ние ще изчакаме още един-два избора, за да остане БСП извън парламента и да се приключи тази дълга агония!

За твое успокоение – може би ще останеш в историята, но едва ли ще е като положителен образ! Мое мнение – според мнозина, няма да имаш и този шанс!

КАЛИНКА ПЕНЧЕВА