„Ако Валери Симеонов не си тръгне, си тръгва цялото правителство. Така се прави в нормалните демокрации. Така е в Европа. Как е в България? В България националистите участват във властта без да има нужда от тях. ГЕРБ ги включиха във властта и упорито се опитват не само да ги легитимират, но понякога и да им подражават. Ние продължаваме да се отдалечаваме от нормалността. Ние от ДПС няма да се уморим да задаваме тези въпроси и да се борим с езика на омразата. На него ние противопоставяме толерантността!“

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в Парламента на брифинг с президента на АЛДЕ Ханс Ван Баален.

Преди него президентът на АЛДЕ даде пример с Нидерландия, където преди осем години националистите от крайнодясната формации в коалиционния кабинет се дръпнали от управлението, отказали се от отговорност и съборили правителството. Така че, участието на националистите в управлението у нас „няма да го направи по-лесно“, дипломатично предупреди гостът.

„Българският етнически модел няма алтернатива. Националисти във властта не са в принос на този модел, а в отрицание“, категоричен беше лидерът на партията, член на либералното семейство.