КЕВР е одобрило новите цени на водата в страната на базата на проучване на НСИ за средните доходи на семействата у нас. От разговор в студиото на Нова тв стана ясно, че с повечето пари няма идея за подобряване на мрежата или услугата, просто се взема повече от „по-богатия български народ“.

Достъпът до вода е изконно човешко право, но цената й се определя спрямо доходите, разясни експертът. В същото време призна, че ще се търсят компенсаторни действия за бедното население.

Такъв е случаят с Вършец, където НСИ е изчислило, че средния доход на член от домакинство е 600 лв. По тази причина цената на кубик може да струва близо 3 лв., разясни представител на КЕВР.

Местните обаче са категорични, че от времето на социализма нищо не е подобрено по ВиК-мрежата, а качеството на водата е далеч от стандарта. Поради тези причини те нямат обяснения кое налага по-високата цена на водата.

Статистиката на НСИ за доходите не за първи път стресира българите. Според нея през май т.г. средната работна заплата е 1060 лв. Този „невиждан“ доход реално се отразява само върху размера на депутатските заплати, които след всяка статистика на НСИ растат. В същото време по официални данни Северозападна България е най-бедният район в Европа. Той е населен преди всичко с пенсионери с месечни доходи около 200 лв. и безработни.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова призова българите на протест заради по-високите цени на водата в петък – 15.12 от 10,30 часа пред КЕВР.. Тя бе категорична, че поскъпването не е мотивирано и не е имало общественото обсъждане.

RNS