„Аз вярвам, че след 4 години България ще бъде едно съвсем различно място“, заяви кандидатът за министър-председател – Кирил Петков, в НС.

„Първата ни задача е, че ако искаме по-добро бъдеще за България, трябва да работим заедно. С коалиционните ни партньори направихме споразумение за политиките, които са нужни тази промяна да се осъществи“, каза Петков при представянето наприоритетите на новото правителство по сектори.

В областта на енергетиката трябва да се избегне скока на цената на тока за битовите потребители и да се намали цената за бизнеса.

В здравеопазването приоритет е борбата с пандемията, като първата крачка в тази посока ще е в МС да не бъдат допускани хора без зелен сертификат.

„Ще държа да се хваща корупцията от най-ниското до най-високото ниво на йерархията.  

В управляващата коалиция се обединихме около мнението, че Иван Гешев не е постигнал задачите, които трябва да постигне един главен прокурор. Реформата в прокуратурата трябва да стане факт един път и завинаги.

В областта на икономиката България трябва да настигне европейските си партньори и растежът на БВП трябва да е над 5%.

Крайно време е да свържем Северна и Южна България и митичният тунел под „Шипка“ трябва да стане реалност. Трябва да построим магистрала „Хемус“ законно, да изградим нови мостове над Дунав.

Не трябва да има нито един пенсионер под линията на бедност. Демографската политиката е един от най-големите ни проблеми.“

Мустафа Карадайъ поиска да се сложи край на полицейщината, нарушаването на законите и Конституцията. Той заяви, че ДПС няма да подкрепят състава и структурата на кабинета, както и политиката му, защото не са участвали в преговорите. Обеща, че ще бъдат конструктивна опозиция, която ще работи в полза на българските граждани.

Марионетно правителство, вместо правителство на промяната очакват от ГЕРБ/СДС.

Работете така, че абревиатурата Ви да се чете наистина като „Продължаваме промяната“, а не като правителство за поръчки или послепис, заръча Даниел Митов.

Не получих нито една информация защо не трябва да подкрепям Кирил Петков и Асен Василев, когато питах началниците Ви и спонсорите Ви. Разбрах само, че ако продължавам да го правя, ще загубя най-ценното нещо, което имам. Аз съм нормален човек и много по-често, отколкото ми се иска, изпитвам страх. Асен Василев ми каза: „Нормално е да те е страх, но има неща в този живот, които са по-важни от страха“, сподели мило Христо Петров – известен с артистичния псевдоним Ицо Хазарта.

Очаквах да видя планове за съдебна реформа, за правосъдие за гражданите, но повечето неща, които прочетох на 7, 5 страници преобладаваха думите „обсъждане“ и „анализ“. Видях, че в тези дейности ще участват активно НПО-та. Знаем, че голяма част от тях са финансирани от чужди посолства и организации. Може би заради това е записано, че трябва да се деполитизира ЦИК. Как чрез НПО-та, финансирани от чужбина, ще гарантираме провеждане на честни избори. Сериозно съм притеснен, че липсата на експертиза в съдебната система, е довело до каквито и да е действия и реформи в наказателната част на правораздаването. Не може без експертиза да се предлагат действия за преобразуване на Специализираните съд и прокуратура, както и на главния прокурор, заяви от трибуната на зала пленарна депутатът от „Възраждане“ – Петър Петров.

Водени от разбирането, че в момента държавата е изправена поне пред 3 кризи, БСП се включи активно в преговорите за съставяне на правителството и в състава му. Ние разбираме участието си в правителството като продължение на 5-годишните ни усилия за смяна на управленския модел, каза лидерът на столетницата Корнелия Нинова. Тя поздрави Петков и Василев персонално за усилията, които са положили в последните седмици, за да съберат 4 партии с различни програми, идеологии и предложения. Благодари и на другите коалиционни партньори за това, че са се съобразили с желанието на БСП да бъдат гарант за грижата за хората в България.