САЩ проследяват предполагаем китайски балон за наблюдение, който беше забелязан да лети над чувствителни сайтове през последните дни.

Служители на отбраната казаха, че са уверени, че „балонът за наблюдение на голяма надморска височина“ принадлежи на Китай. Най-скоро е видян над западния щат Монтана.

Военните решиха да не го свалят, в случай че паднат отломки.

Китай предупреди срещу спекулации и „шум“, докато фактите не бъдат проверени.

Обектът прелетя над Алеутските острови на Аляска и през Канада, преди да се появи над град Билингс в Монтана в сряда, казаха американски служители.

Високопоставен служител на отбраната каза, че правителството е подготвило изтребители, включително F-22, в случай че Белият дом нареди обектът да бъде свален.

Канада заяви в петък, че наблюдава „потенциален втори инцидент“, включващ балон за наблюдение, но не каза коя държава може да стои зад него. В изявлението се казва, че работи в тясно сътрудничество със САЩ за „защита на чувствителната информация на Канада от заплахи от чуждестранно разузнаване“.

Монтана, рядко населен щат, е дом на един от само трите силозни полета за ядрени ракети в страната, във военновъздушната база Малмстрьом, и служителят каза, че очевидният шпионски кораб е летял над чувствителни обекти, за да събира информация.

Но военните лидери посъветваха да не се предприемат „кинетични действия“ срещу балона поради опасността, която падащите отломки могат да представляват за хората на земята.

Длъжностни лица се въздържаха да дадат информация за точния размер на балона, но го описаха като „огромен“, като докладваха пилоти да могат да го видят дори от разстояние. Американските медии съобщиха, че друг американски служител го сравнява с размера на три автобуса.

Министерството на отбраната обаче заяви, че няма „значително повишена заплаха“ от компрометиране на американското разузнаване, тъй като американските служители „знаят точно къде е този балон и точно къде минава“.

Освен това не е имало заплаха за гражданската авиация, тъй като балонът е бил „значително“ над надморската височина, използвана от търговските авиокомпании.

В изявлението се добавя, че е малко вероятно балонът да даде много повече информация, отколкото Китай вече може да събере с помощта на сателити.

САЩ са повдигнали въпроса пред китайски служители в тяхното посолство във Вашингтон и в Пекин, добавиха служители.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза, че Пекин в момента се опитва да провери докладите за балон за наблюдение, добавяйки, че „докато фактите не са ясни, предположенията и раздухването на проблема няма да помогнат за правилното му разрешаване“.

„Китай е отговорна страна и винаги спазва стриктно международното право. Нямаме намерение да нарушаваме територията или въздушното пространство на която и да е суверенна държава“, каза тя.

По време на брифинга в четвъртък в Пентагона служители отказаха да разкрият текущото местоположение на самолета и не дадоха информация откъде е изстрелян.

Те добавиха, че такива балони за наблюдение са били проследявани през последните няколко години, но този „изглежда, че този път виси за по-дълъг период от време“.

Това обърка потребителите на социалните медии в Монтана, като някои публикуваха изображения на блед кръгъл обект високо в небето. Други съобщават, че са видели американски военни самолети в района, които очевидно наблюдават обекта.

Служителят в офиса на Billings Chase Doak каза пред агенция Associated Press, че е забелязал „големия бял кръг в небето“ и се е прибрал вкъщи, за да вземе по-добра камера.

„Мислех, че може би това е законно НЛО“, каза той. „Исках да се уверя, че съм го документирал и съм направил колкото се може повече снимки.“

Китайският държавен медиен сайт Global Times обвини САЩ, че изострят напрежението между Китай и САЩ, като често създават атмосфера на Студена война.

Също така се обсъжда широко в китайските социални медии, като мнозина се забавляват от докладваното използване на балони за наблюдение.

„Имаме толкова много сателити, защо ще трябва да използваме балон“, пише един потребител на Weibo.

Сенатор Марко Рубио, най-добрият републиканец в комисията по разузнаване на Сената, удари предполагаемия балон на Китай.

„Нивото на шпионаж, насочен към страната ни от Пекин, нарасна драстично по-интензивно и безочливо през последните 5 години“, написа той в Туитър.

Губернаторът на Монтана Грег Джанфорте, републиканец, каза в изявление, че е бил информиран за „дълбоко обезпокоителната“ ситуация.

Говорейки на несвързано събитие във Вашингтон в четвъртък, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс не спомена балона, но нарече Китай „най-голямото геополитическо предизвикателство“, пред което са изправени САЩ в момента.

Предполагаемият шпионски занаят вероятно ще увеличи напрежението преди посещението на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Китай следващата седмица. Това ще бъде първото посещение в страната на секретар от кабинета на администрацията на Байдън.

Първият американски дипломат ще бъде в Пекин, за да проведе разговори по широк кръг от въпроси, включително сигурността, Тайван и Covid-19.

Източник:BBC

Снимка:RFA