Кметът на Варна Благомир Коцев привика днес представители на районните кметства и фирмите по озеленяване, които извършват дейности по косене и премахване на сухи и опасни дървета. Причината са сигнали на граждани, подадени до Общината. Кметът изслуша доклади по темата от районните кметства и лично предаде постъпилите сигнали за отстраняване. 

До края на седмицата ще приключи косенето на тревните площи по бул. „Цар Освободител“. Дейностите са приключили и в 14 микрорайон, на останалите терени предстои втора коситба, докладваха от район „Одесос“.

В район „Аспарухово“ от 475 дка, са окосени 340 дка. Два пъти са обработени тревните площи по основните улици и булеварди, един път в междублоковите пространства.

По нареждане на кмета приоритетно ще се окосят зелените площи по Аспаруховия мост, след което ще се предприемат дейности в парка в района. Ще се работи и на пътя за кв. „Галата“ и местност Ракитника, които на този етап все още не са косени.

В район „Вл. Варненчик“ започва нова коситба на разделителните ивици по централните булеварди. В останалите части на района е извършена първа коситба, посочиха от районното кметство.

От „Приморски“ докладваха, че зелените площи по пътя за курорта „Св. Константин и Елена“ и за кв. „Виница“ са окосени, предстоят да започнат дейностите по пътя за курорта „Златни пясъци“. От кметството се оплакаха, че бюджетът е достатъчен, но липсва капацитет на фирмата. Тя от своя страна пое ангажимент до края на месеца да приключат дейностите по втора коситба в района.

Зелените площи в район „Младост“ са били окосени през месец април. Втора коситба е направена около детските площадки. Заради дъждовния сезон, тревата е избуяла и затова хората остават с впечатление, че не е имало първа коситба, отчетоха от фирмата по озеленяване.

Те поискаха и повече средства за косене, тъй като районът е голям. Кметът Коцев нареди при крайна нужда да се използват част от средствата за следващите месеци, но да се реагира адекватно на сигналите на граждани.

До 24 май трябва да се  приключи зацветяването в централната градска част, каза още кметът Коцев. От фирмата, която извършва така нареченото представително озеленяване посочиха, че вече са зацветени зелените площи по бул. „Мария Луиза“, част от бул. „Вл. Варненчик“, бул. „Сливница“, както и част от площад „Независимост“.

От общинското предприятие „Общински проекти и озеленяване“, което поддържа Морската градина посочиха, че до 24 май ще е приключило зацветяването около Слънчевия часовник.