Проведе се церемонията по награждаването на най-заслужилите спортисти на община Каварна – „Спортист на годината“.

Госпожа Елена Балтаджиева приветства спортистите, техните семейство и треньори с думите: „Добре дошли на церемонията по определяне на „Спортист на годината 2022“. Не за пръв път общината ще връчи своите награди. Но те не са просто награди. Те са заслужени от спортистите от различните спортни дисциплини, те са заслужени от треньорите на отборите, те са заслужени от голямата подкрепа на родители, близки и приятели, които влагат сили, умения и най-вече вяра във вашите успехи. Аз зная, а надявам се и вие ще повярвате в наскоро прочетената от мен мисъл, че „Шампион е този, който се изправя, дори когато не може.“ Церемонията по определяне „Спортист на годината“ се провежда винаги дни преди най-чаканите и красиви празници – Коледа и Нова година. Затова ще ви кажа: Въврете като шампиони и показвайте класа и стил. Прославяйте с олимпийските и шампионските си титли името на Каварна – града, от който сте тръгнали и ви проправя пътя в страната и в чужбина. Бъдете винаги повод за гордост с имената си занашия град Каварна! Ще завърша с мисълта на спортистката Михаела Радулеску: „Спортът е живот, както любовта и образованието. Направете място за всичко в живота си.“

По предложение на членовете на комисията за определяне на класацията „Спортист на годината“ бяха връчени плакети за изключителни заслуги в областта на спорта. Първите от тях получиха две спортистки от Клуб по бойни спортове „Калиакра“ – Теодора Недева – на 10 години и Михаела Траянова – на 9. Макар и на такава крехка възраст те вече смело завоюват призовите места в различни престижни състезания – Европейско и Световно първенство, Международни турнири и др.

Почетен плакет получи и една млада футболна надежда – Йордан Тосков. За 16- годишната си възраст той се е състезавал за отборите на Футболен клуб „Добруджа“, Футболен клуб „Черно море“, Футболен клуб „Ботев“, гр. Пловдив и юношескияНационален отбор на България. Призовата тройка в класацията „Спортист на годината“ завоюваха трите състезателки от Клуб по бойни спортове „Калиакра“.

На трето място се класира Яна Якимова, на второ Симона Атанасова, а званието „Спортист на годината“ на община Каварна получи Габриела Дончева. Габриела е шампион на България за 2022 г. по Олимпийско карате, вицешампион на Национална купа „България“ за 2022 г., световен шампион и бронзов медалист по Шотокан карате-до за 2022 г., европейски шампион и бронзов медалист по Шотокан карате-до за 2022 г., двукратен шампион на Международна купа „Дръстър“ в гр. Силистра за 2022 г.

„Треньор на годината“ на община Каварна е сенсей Ариф Арифов – Клуб по бойни спортове „Калиакра“.

„Отбор на годината“ за 2022 г. е отборът Деца II група на Футболен клуб „Калиакра1923“.