Кое причини потопа? Не е дъждът!

ПОРЕДНОТО НАВОДНЕНИЕ – ПОРЕДНИ ЛЪЖИ… Данните за действителния валеж, а не изфантазирания. И две скъсани язовирни стени.

Тази държава никога няма да се оправи! И този народ въпреки горчивия си опит от десетилетия наред ще си остане доверчив като добитък, който водят на заколение. Вкл. и онази негова част с претенции за интелигентност и неподвластност на манипулациите. Или както във върховете на елита грубо и цинично се изразяват: тъпи! Тъпи, защото не допускат в мислите си чак такива грандиозни лъжи, макар че са са родно ежедневие – от политиката до „природните” драми. А сега за поредната трагедия и поредните лъжи за нея, приети за истина от българското население.

ЯЗОВИРИТЕ

В община Царево има два язовира – „Хаджи Яне” и „Потурнашки”.

И двата сега са със скъсани стени. Реакциите на властта се менят от час на час – според ситуацията и нуждата от лъжа, за да се скрие истината.

Ето ви например първата на кмета на общината Георги Лапчев:
– Има два язовира, които преливат, но чрез хидропомпи ще бъде намалено нивото на водоемите, за да се намали и натиска на язовирните стени.

Ето ви например и следващата лъжа:
– Двата язовира на територията на Царево ще бъдат напълно обезводнени. Стартира спешна дейност по ремонт на стените им, тъй като мощната вълна ги е обрушила. Помощ ще бъде поискана от държавата.

А ето я и последната му лъжа:
– Специалистите споделиха, че ако не е бил един от язовирите, който е бил напълно празен, сега целият комплекс „Оазис” нямаше да съществува. Той е бил буферът, който е спасил цял един район, в който има стотици души.

Значи вчера язовирите били пълни и преливали, пак вчера – удържали, но щели да се изпразват, за да не стане беля, а днес – били са си по начало празни и така единият от тях спасил курортния комплекс Оазис от наводнението. Просто нямам думи за тази наглост на фона на разрухата и загинали хора. Вторият язовир е по права линия зад Арапя. Видели сте кадрите от там. Истината е, че стените на двата язовира не издържат и се късат. Били са непподържани – това е логичното обяснение. Кой е отговорен надали някога ще се разбере. Със сигурност вина има и общинското ръководство. И едни честни „частници“ я носят.

И причина е и една правителствена програма за проверка и укрепване на язовирите у нас, от която изчезнаха (откраднаха) 630 милиона лева.

СЕЧ И СТРОИТЕЛСТВО НА ПОРАЗИЯ

Другата причина са неподдържаните и задръстени дерета, потоци и реки. В някои от тях – в разширението им преди вливане в морето и дори в деретата, написани с пясък и чакъл са построени хотели. Такъв е случаят на „Нестинарка“. Масово е дивото строителство без спазване на норми и правила.

Защото наводненият район в Нестинарка е зад първата, плажна ивица хотели. Те не са пострадали. Но веднага зад тях равнището на земята пада. Задръстеното корито на реката прелива, при влизането си в морето тя среща огромни вълни, които са своебразен бент и съответно резултатът е налице. Нещо подобно имаме и при Арапя – теренът е крайно нисък спрямо морското равнище, а по права линия отзад е една от пострадалите язовирни стени. Третата причина е безогледната сеч в Странджа планина. Мисля, че не е необходимо да обяснявам защо.

ЦУНАМИТО

Свидетелствата на местното население и туристите сочат, че до 11 часа на 5 септември дъждът е обилен, но проблеми няма. И после приижда като цунами „дъждовното” нещастие. Като цунами – изведнъж и неочаквано!

Ето какво споделят очевидци и потърпевши:
„Пропадна колата и отпътува, имаше пасажери. Обикаляхме да го търсим, огромен джип, само че не успяхме да го намерим. Водата ПРИСТИГНА ВНЕЗАПНО, дерета, мостове, всичко се счупи, всичко се блъскаше. Всичко стана доста бързо”.
Или това:
„Водата ПРИДОЙДЕ ИЗВЕДНЪЖ и ни запуши вратата. Не можехме да я отворим. От напора на водата се спука вратата отдолу. При самото заключване шиповете останаха вътре и не можеше да се отвори. А водата се изливаше и стигна до гърдите ми. Държах детето в ръце. Съпругата ми започна да вика от балкона за помощ…”И т.н., и т.н. Когато е изведнъж, не може да е виновен дъждът.

НЯМА РЕКОРДНИ ВАЛЕЖИ! НЯМА!!!

А сега да видим митовете за екваториалните рекорди от изсипал се дъжд.

Те са срамна история за журналисти-мисирки, видни коментатори и експерти, политици и държавници и дори и учени! Не давам данните на Института по метеорология и хидрология към БАН, понеже те нямат измервателни станции и прибори в Царево, нито във Варвара, нито в Лозенец и т.н. Не го знаехте, нали? И частните метеорологични сайтове нямат измервателни станции и прибори в този регион от черноморското ни крайбрежие. И това не го знаехте, нали? Но иначе всички държавници, кметове, учени, експерти, коментатори плямпат за изсипалите се 330 литра дъжд на квадратен метър. .Има ли ги или не, щом липсват точни научни данни? Обаче има точни, достоверни данни!

От спътниците и от НАСА. Малка хронология! Започва да вали около 7 часа сутринта на 4 септември. Вали слабо – средно по под литър на квадратен метър на всеки час. И следобед вали слабо, въпреки че има буря заради силния вятър. Чак от 21:00 часа дъждът се поусилва – вече по 3 литра на час. Към полунощ вече вали силно – по 4 литра и над 4 литра на час.

Ето я част от справката по дни и часове за района на Царево:
ЧЕТВЪРТИ СЕПТЕМВРИ 23:00 – 24:00 – 5.7
ПЕТИ СЕПТЕМВРИ
00:00-01:00 – 5.7
01:00-02:00 – 2.7
02:00-03:00 – 5.8
03:00-04:00 – 5.1
04:00-05:00 – 6.0
05:00-06:00 – 5.8
06:00-07:00 – 5.8
07:00-08:00 – 5.4
08:00-09:00 – 4.8
09:00-10:00 – 6.7
10:00-11:00 – 3.2

Около 11 часа на 5 септември – това е часът на голямата, внезапно придошла от вътрешността вълна. До този момент от 22 часа вечерта на предишния ден са наваляли 57 литра на квадрат. Само 57 литра и никакви 330 литра няма!

Потопът се оказа пълна измислица!

До 14 часа количеството става 74,2 литра, след което дъждът затихва и започва само да ръми. Около 16-17 часа се поусилва за малко и после отново затихва и спира.

ПРОДЪЛЖАВАМ С ДАННИТЕ ПО ЧАСОВЕ ОТ 5 СЕПТЕМВРИ:
11:00-12:00 4.7
12:00-13:00 5.5
13:00-14:00 7.0
14:00-15:00 1.0
15:00-16:00 0.9
16:00-17:00 1.9
17:00-18:00 2.8
18:00-19:00 2.0
19:00-20:00 1.8
20:00-21:00 0.9
21:00-22:00 0.2
22:00-23:00 0.0
23:00-24:00 0.1

Подобни са и данните за Ахтопол – 93.1 литра! В Ахтопол обаче за разлика от другите места БАН има измервателна станция. Нека да видим освен от НАСА и спътници и данните от тази родна научна станция (давам скрийншот) Я виж ти!!!!!!

Никакви над 230 литра за денонощие няма! Няма.

Само 92 литра на квадрат са! 92 литра!

Да ви е честита медийно-държавната-политическа лъжа. Вкл. и на правителството, защото премиерът не може да не знае това, което знае БАН. Но си мълчи за лъжите. Всъщност, защо да не си мълчи? Това е най-важното условие у нас за кариера – да си траеш за корупцията и за истината.

Напомням: Денков е бил зам-министър при Бойко Борисов, бил е служебен министър на президента Радев през 2017 г., бил е служебен министър в кабинета на Стефан Янев, преди да стане такъв и на Кирил Петков. Затова в няколко поста досега посочвам, че всъщност Румен Радев също управлява държавата като премиер в сянка, а патардията прикрива това обстоятелство.

КОЕ УБИВА? НЕ Е ПРИРОДАТА!

Навремето, през 2012 година обвиниха природата за потопа в с. Бисер, който затри десетки човешки животи. Моето разследване доказа, че става дума за скъсване на стената на язовир „Иваново”. Беше отречено напълно като лъжа и демагогия от всички авторитети, всички медии и дори от огромното мнозинство мои читатели. Когато най-сетне, след години се стигна най-сетне до съда, държавни институции и частници започнаха да си прехвърляха вината кой е трябвало да поддържа този язовир, който се оказа причината за бедствието. Влезли в затвора и досега няма. Населението не реагира. Държавниците като следствие станаха нагли. Следващата година последва наводнението в Плевенско (пак заради скъсани язовирни стени според моето разследване) и със загинали, по-следващата година в квартал Аспарухово на Варна – пак със загинали заради скъсан магистрален водопровод и негов преливник според моето разследване. Прокуратура и съдилища отчетоха проблеми със строителството и поддържката, но нагло се произнесоха, че са виновни поройните, невиждани дъждове.

И тогава, както и сега „невижданите потопи” бяха само в медиите и устата на държавниците, но не и в научните данни.

От 2000 г. насам почти всяка година има наводнения с големи материални щети и почти всяка година загинали. Досега загиналите надминават 200 души (официални данни, но всъщност са над 300), пострадалите с травми на опорно-двигателния апарат и гръдния кош – над 12 000 души. Корупцията убива – и преди, и сега. Независимо какъв партиен цвят е имала и има и в момента. Безучастието на обществото към корупцията и носителите й самоубива. Утре може да сте вие, да са вашите близки.

В с. Кости са 207 литра, но няма нито загинали, нито разрушени къщи и бараки. водата е по улиците. Давам снимка от селото.

/G.Lilov/