Някой у нас май не следи новините, не слуша, че чете, не гледа. Или не осъзнава, или не мисли трезво. Преди 5 дни руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков заплаши САЩ, че конвои със западно оръжия за Украйна може да станат законна мишена на руските въоръжени сили.

Предадоха го световните агенции и би трябвало да е оставило следа в сивото вещество на управляващите ни, които ще преговарят да предоставят български ракетни установки на САЩ, за да стигнат до Украйна.

Учудващо е, че не се коментира дали САЩ са искали или не далеч по-модерните С400, с каквито разполага Турция например, а чакат от България С200 от края на миналия век за помощ на Украйна. Традиционно се пази пълно мълчание и по отношение на гръцкия принос за „разгрома на агресора“.

Преди дни министърът на отбраната Драгомир Заков – дългогодишен представител на РБългария в НАТО, каза, че посещението на министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин в България е изключително знаково. „Не защото България е слабото звено в Алианса, точно обратното – България се стреми да допринесе с каквото може и това се оценява от нашите съюзници“.

Министър Заков да отдели 5 минути от безценното си време и да види какво се случва в Украйна, въпреки ръкоплясканията на ЕС, Вашнгтон, НАТО и ООН, преди да се изтъпанва „на гол тумбак с чифте пищови“.

За пропусналите припомняме:

Предупредихме САЩ, че доставките на оръжия, които те организират от известен брой страни, са не само опасен ход, а и действие, което превръща споменатите конвои в законни мишени”, заяви пред руската телевизия „Първи канал“ Рябков, цитиран от Франс прес.

Той даде като пример мобилните системи за противовъздушна отбрана и противотанковите ракети, отбелязва АФП.

Рябков заяви също, че гаранциите за сигурността, които Москва поиска от Запада, включително уверението, че Украйна няма да се присъедини към НАТО, вече не са валидни.

„Ситуацията се промени напълно. Въпросът вече не е да се постигнат целите на нашите ръководители“, заяви той, имайки предвид поисканата от Кремъл „демилитаризация“ на Украйна, цитира dnes.bg.