От новата учебна година в учебниците по най-нова история ще бъде включен цитат от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Това съобщи пред „Дневник“ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Всички пет учебника по история за 10-и клас са преработени, за да се включи оценка на режима, каквато досега липсваше при изучаването на най-новата ни история.

През новата учебна 2019/2020 година учениците от десети клас ще учат по нови учебни програми, които са част от провежданата от три години реформа в училищното образование.

„В учебниците има ясно изразено отношение към комунистическия режим. В тях са поместени извадки от Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, както и от декларация, с която Народното събрание осъжда т. нар. Възродителен процес“, обяснява Вълчев пред „Дневник“.

В новите учебници има още информация за репресивната политика и икономическите трудности по време на режима. Посочени са примери с лагерите и дълговите кризи.

Липсата на категорична оценка на комунистическото управление предизвика публичен скандал през юни, когато се оказа, че и петте издателства на учебници по история за 10-клас имат пропуски на важни факти от българската история между 1945 и 1989 г. Тогава министърът на образованието обеща корекции в два от учебниците, но сега всички, одобрени от просветното министерство учебници са допълнени.