На 11 септември 2023 г. приключи срокът за записване на участниците в 11-то издание на Конкурс за изпълнители на традиционна добруджанска народна песен на името на добруджанския славей Калинка Вълчева, което ще се проведе на 22 септември в гр. Тервел. Конкурсната програма ще започне в 9,30 часа в зрителната зала на НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ г. Традиционно той се провежда всяка нечетна година.

Според регламента на конкурса, участниците се явяват с песен от репертоара на Калинка Вълчева и добруджанска песен по избор. Участието в надпреварата е индивидуално- в 4 възрастови категории и групово. Общият брой подадени заявки е 69, като само 24 от тях са в категорията „Групи“. Най-малкият участник е само на 5 г. – Сара-Джейн Стефанова от гр. Дулово, а най-възрастния на 87 г.- Станка Колева от с. Василево, общ. Ген. Тошево. Народните певци, които ще се включат в състезанието за наградите, са от цяла Североизточна България, но също така ще чуем изпълнители от с. Марково, обл. Пловдив, както и от Ловеч.

Редът на програмата може да бъде публикуван в сайта на Община Тервел www.tervel.bg, Конкурс „Калинка Вълчева“ на 18.09.2023 г. Журито, което ще оценява изпълнителите е в състав: Калинка Вълчева – почетен председател, Милен Иванов – музикален продуцент в БНТ, диригент и изпълнител, Живко Желев- ръководител на оркестъра при ПА „Добруджа“ гр. Добрич, композитор и аранжор. Те ще имат нелеката задача във всяка категория да излъчат носителите на 1,2 и 3 място, както и носителя на Специалната награда на конкурса.

Всички награди са парични и са осигурени от Община Тервел. Веднага след приключването на конкурсната програма, вечерта след 18,30 часа ще се състои награждаване, гала-концерт на наградените участници и на народната певица Калинка Вълчева. Гала-концертът ще бъде на откритата сцена в градския парк, като кулминационна проява на четиридневния есенен фестивал, който се организира за втора година в гр. Тервел.

Каним всички любители и почитатели на красивата добруджанска народна песен на 22.09.2023 г. в гр. Тервел, в сърцето на Златна Добруджа!