Заплатата на 25-годишната Анна Сергеева, наскоро назначена на поста заместник-министър на социалната политика на Украйна за европейската интеграция, ще бъде 68 643 гривни на месец (151 хил. рубли – Комерсант ), съобщи Украинската новинарска агенция, цитирайки министерство. Изданието отбелязва, че това е 2,5 пъти повече от официалната заплата на президента на Украйна Володимир Зеленски, той получава около 28 хиляди гривни (около 60 хиляди рубли – Комерсант ).

„В съответствие със заповедта на Министерството на социалната политика от 13 юни 2022 г. № 268-к „За назначаването на Сергеева А.А.“ официалната заплата на заместник-министъра на социалната политика на Украйна по въпросите на европейската интеграция Сергеева Анна Александровна е 68 643,00 гривни на месец“, казаха от ведомството в отговор на запитване на Ukrainian News.

Евроинтеграцией Украины займется 25-летняя блогерша. Опыта работы нет, но оклад больше, чем у Зеленского | Изображение 3

Анна Сергеева беше назначена на поста заместник-министър на социалната политика по европейската интеграция на 10 юни. Преди това е управлявала Service Revizor LLC в продължение на три години, няма опит в публичния сектор. Както пише Strana.UA, Service Auditor се занимава с „консултации по бизнес и управленски въпроси, предоставяне на услуги на фризьорски и козметични салони и други дейности за защита на здравето“. Тя е създадена през 2019 г. и до момента не е представяла финансови отчети за работа. Както отбелязва „Украински новини“, г-жа Сергеева също е била съветник на министъра на социалната политика на доброволни начала в продължение на девет месеца. Според Focus.ua Анна Сергеева е учила журналистика и право в Киевския национален университет „Тарас Шевченко“. Самата тя твърди, че е работила в американска телевизия няколко месеца, но това не е потвърдено.

Назначението предизвика неодобрение сред обществото и журналистите, като сред коментарите бе и версията, че някой е уредил любовницата си на високо платена работа. Но имаше и такива, които дори бяха доволни от назначаването на Сергеева. По-специално, бившият заместник на Радата Иля Кива, който беше хванат да мастурбира в заседателната зала през есента на 2019 г., каза в своя Telegram, че напълно подкрепя появата й в министерството.