Правителството на Борисов не може да гарантира сигурността на хората в домовете им от кражби! По улиците – от избягали затворници! На границите – от контрабандата! А, вътре в правителството – от различните министри! Когато държавата не може да въздде справедливост, това го прави народа! С предсрочни избори!

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на най-голямата опозиционна партия БСП – Корнелия Нинова.

В навечерието на утрешния вот на недоверие към ГЕРБ-3 за провал в областта „Сигурност“, Нинова беше конкретна в различните й направления.

Тя припомни, че според премиера Борисов: „Щом БСП иска вот на недоверие, значи контрабандата е намаляла. А столетницата завижда за успехите на ГЕРБ“.

Според цитирана справка на ОЛАФ ситуацията с контрабандата през границата е много сериозна в отрицателна посока. Изводите на международните финансова служба едва ли са следствие от завист към Борисов и успехите му.

 

В армията има 25-30% процента недокомплект. За първи път пилотите отказват да летят, припомни Нинова. Тя подчерта, че заради липса на пари, ремонти и политики паднаха хеликоптери и загинаха хора. В същото време продължават скандалите между финансовия и военния министър.

„Дали чухте заместника си, г-н Борисов? Този, който Ви замества когато сте в чужбина? Същият, който каза, че министър толерира и подпомага проституция и наркотрафика, а друг толерират мутрите по морето?“, попита риторично Нинова.

Тя е категорична, че престъпността е в кабинета. Включително и за това, че МВР-министърът не се е сезирал и не е проверил въпросните твърдения.

„Как охранявате българската и европейска граница? Цял самолет мина без проверка! Това малшанс ли е или отново е престъпна небрежност по време на европредседателство?

Това правителство, което взе толкова много милиони от ЕС и от тях открадна толкова много милиони, как пази собствените си и европейските народи и граници?

9 години сляпо следвахте политиката на Меркел. Тази седмица изведнъж отрекохте, че в тази схема с вноса на мигратни виждате работна ръка, която да оправи държавата и демографската криза.“, заяви Нинова и размаха документите, в които това е описано.

Тя припомни две изказвания на премиера. В първото обяснява колко добре пази границата от мигрантите. Във второто признава: „Не се справихме! Пропуснахме 60 000 мигранти.“

Ако второто е вярно, то не просто е лъгал с първото, но и второто е криминално деяние.

Само за това признание, за тези лъжи, трябва не само да си отидете, но и да понесете наказателна отговорност, защото трафикът на хора е престъпление.“, припомни Нинова.

Тя изрази безпокойство, че у нас премиерът обяснява, че иска незабавно затваряне на границите, а в ЕС – нищо подобно.

RNS