Лидерът на БСП за България – Корнелия Нинова, посети Добрич днес. Придружена от домакините – водачът на листата кандидати за народни представители – Димитър Данчев, и областният председател на партията Румен Мунтянов, тя разговаря с граждани по пътя към мястото за срещата й с местните партийни активисти.

На пресконференция с добричките журналисти, преди да замине за предизбарна среща в Балчик водачът на столетната партия и най-голяма опозиция сподели:

„Промяната  започна формално на 4 април, но за нас тя започна много по-рано. БСП беше в основата на промяната преди 4 години, когато ГЕРБ бе абсолютен властелин в държавата и само ние бяхме категорична опозиция на този модел на управление. И през цялото време отстоявахме и битката със задкулисието и паралелната държава, и предлагахме алтернативни политики. Предстои ни още много работа, за да бъде този модел приключен до край. Приключен, но сега е по-важно с какво да бъде заменен – кой – какво предлага като план за бъдещето на България.

Ние сме единствената партия, която предлага цялостен модел – сектор по сектор, стъпка по стъпка.

План, какво трябва да се направи и Добруджа е част от такъв план. Той обхваща нашата политика за регионално развитие. Неравенствата в момента са не само по отношение на доходите, но и в различията по регионите.

Сигурно сте чули, че ние отдавна работим по закон за развитие на северозапада като най-беден и изоставащ в развитието си район в Европа, но се оказва, че не по-малко проблеми за решаване има и Североизтока. За това и тези дни

обсъждаме с граждани и с нашите структури ангажимент за специален закон за развитие на Североизтока.

Смятам, че общите политики, които се прилагат не довеждат до подобряване на състоянието. Трябва да има целенасочена, специална политика към такива региони.

Ние ще предложим създаването на един фонд, който ще се финансира от държавния бюджет и от европейски средства, който да бъде целеви само за развитие на този регион.

Вчера разбрах, че господин Борисов е бил тук. Отново се е похвалил със строителството на магистрали. Но, междуградската пътна мрежа е в ужасяващо състояние. Межудградският транспорт на места изобщо липсва. Това изключително много затруднява местните хора и икономика.

Ето защо това ние искаме в този план да разгледаме най-наболелите проблеми на региона.

Просто е недопустимо през всички тези години проблемът с водата в Добруджа да не е решен.

България е една от държавите най-богата на вода. Огромни количества се губят, а не се решава проблема с безводието в Добрич и в региона. Ние и тук имаме цялостна програма за решаване на този проблем.

Бедността и доходите стоят най-високо в нашите приоритети заедно с безработицата.

Имах доста срещи в региона тези дни. Представих в тези срещи и нашата платфрма за решаване на проблемите на възрастните – преизчисляване песниите, приемане на закон за всички пенсии, намаляване на ДДС на лекарствата, което ще им позволи с по-малко средства да си купуват необходимите лекарства.

За младите семейства предлагаме необлагаем минимуим от 500 лв. за всяко дете,

чиито родители работят и си плащат данъците. Безплатни учебници до 12 клас, безплатни детски градини и ясли. Безплатни лекарства за деца и

помощ на майките през втората година на майчинството в размер на 10 минимални работни заплати, което прави 6 500 лв.

Обхващаме целия този пакет от мерки.

Поставяме го под един голям въпрос, като една голяма тема – демографската катастрофа в България.

Особено в тези по-слабо развити региони, където няма производство, няма работи и младите хора бягат. Районите се обезлюдяват. Това вече е опасност за развитието на България – застрашена е националната сигурност.

Това е част от нешия план за бъдещето на България.

Моделът падна. Очевидно е, че ГЕРБ повече няма да управляват. Сега по-важно е кой-какво предлага да се случи. Тревожно е мълчанието на някои партии по тези въпроси – какво очакват, какво ще направят. За нас е ясно и причината е една – поне от 4 години ние последователно, конкретно и точно заявяваме: положението е такова, проблемът е такъв, може да се реши по този начин – ето нашата алтернатива. Така че ни е лесно и в тази кампания.

Бих искала да споделя, че в сравнение с 4 април, когато ковид-кризата беше в подем, положението в партията сега е много различно и по-енергично.

Може би и защото постигнахме голямото ляво обединение.

В момента сме 16 партии, а до изборите може би ще станем 20. Това дава допълнителна енергия на ляво мислещите хора. Обединени зад общи идеи и кауза да вървим към 11 юли с нагласата и усилията за победа.“