Да не допускаме Европа на различни скорости. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на дискусията „Европа отново на път“, предаде репортер на RNS. По думите й за тези 10 години, през които България е член на ЕС, Европа е преживяла финансова, икономическа и социална криза, а сега  и мигрантска. „Те породиха евроскептицизъм, национализъм и поставиха европейските лидери пред изпитание и пред въпроса: „Европа на път, но накъде, днес и сега?“, коментира Нинова.

„На нашето внимание са поставени 5 сценария за развитие, вероятно не са единствените. Сигурно има и 6-и, сигурно може и от 5-те да се направи най-добро и да се направи един нов. Нашата принципна позиция е да не допускаме Европа на различни скорости, продължи Нинова. Но това не е решение на проблема. Да, има държави, които с различна скорост решават проблемите, но разделянето на различни групи не би помогнало, категорична е Нинова.

„На фона на общите проблеми по време на председателството ни на ЕС, трябва да поставим и своите- преодоляване на неравенствата, продължаване действието на кохезионните фондове, регионалното развитие, но и допълнителни теми – за икономиката, безработицата, външна сигурност като обща европейска политика и др. Искаме подкрепа за Черноморския регион и за европейска интеграция на Западните Балкани“, настоя Нинова.

„България трябва да има оценка за 10 г. си членство в ЕС, за да преодолеем евроскептицизма сред нашите сънародници, който трябва да признаем, че го има. Трябва да постигнем национално съгласие в името на това Европа да остане единна и да гарантираме на нейните граждани сигурност, спокойствие е перспектива за развитие“, коментира Нинова.

Снимка БГНЕС

RNS