„Бранене на статуквото със зъби и нокти“, бяха думите на Корнелия Нинова пред журналисти пред Президентството минути след приключването на Консултативния съвет по национална сигурност, предаде Нова тв. 

Форумът беше свикан от Президента Румен Радев по тема „борба с корупцията“ заради скандала с евтините апартаменти на върхушката в изпълнителната и съдебни власти.

Според лидерът на левицата участниците в КСНС са отхвърлили всички алтернативни предложения, включително са се чули обвинения към медиите и тези, които изнасят информация, виновни обаче не е имало сред самите политици.

„Медийни атаки, отстрелват ни един по един, дайте да се пазим“ – такива реплики е чула Нинова. Тя обаче отказа да посочи конкретни имена.

„Правителството на Бойко Борисов отхвърли предложенията на президента Румен Радев за декларация и направените от мен предложения“, посочи Корнелия Нинова и обясни, че не се е приело да има нов антикорупционен закон, тъй като според управляващите той е добър и работи.

Другото, което не се е приело е предложението за прозрачна процедура по избор на двама европейски прокурори. Премиерът Бойко Борисоя е препратил Нинова към Румъния да види какви са резултатите от корупцията там.

Третото предложение на БСП за Закон за съдебната власт също е било отхвърлено, заедно с предложението за промяна на правомощията на главния прокурор също е било отхвърлено.

Левицата настоява за промяна на цялото статукво – нов антикорупцинен закон, нови хора и промени в правомощията на различни органи, включително пълна сила на действие на европейската прокуратура в България.

„За пореден път се вижда разликата между статуквото и желанието за промяна. Всички в управлението, включително и Обединени патриоти бранеха статуквото. Ние предложихме промяна“, негодува Корнелия Нинова.

„Трябва да се действа с еднакъв аршин към всички, независимо дали са политици или не“, призова Нинова.