Корнелия Нинова има странна фиксация в числото 4. Лидерът на столетницата, която е на последни издихания, в годините системно е предлагала различни планове за спасение на какво ли не, все в тези бройка стъпки. Точно както никой не се интересуваше от предлаганите решения от времето, в което БСП беше опозиция в парламента, така и сега – докато е коалиционен партньор в управлението, се отчита нулев интерес към мнението на госпожа-другарката.

„БСП имаме план какво трябва да се направи“, заяви лидерът на левицата и посочи какви са стъпките по него, гостувайки в предаването “Денят започва“ на БНТ:

„Първо – този парламент спешно да приеме актуализацията на бюджета, не можем сега да оставим хората. Да оставим пенсионерите без увеличение на пенсиите, земеделците без помощта, защото трябва да ни осигурят храната за есента, младите семейства без помощите за деца, да се изземат свръхпечалбите от енергийните дружества и да се помогне на фирмите. Част от парите от Плана са включени в бюджета като приходи, тоест ако има служебен кабинет, това не може да се случи“, обясни Нинова.

Втората задача  – тези закони по Плана вървят със сериозни промени. „Как това ще се случи без парламент и в политическа криза?“, попита икономическия министър. И даде пример с парите за напоителни системи, които ще дойдат по Плана за възстановяване и устойчивост, но докато това стане, трябва да се направят проекти, предпроектно, проектно финансиране, отчуждаване на терени. Това е третата задача – подготовка за проекти, а четвъртата е подготовка на бюджет за 2023 година.

„Предлагаме да се съберем и да разпишем тези 4 неща, да ги сложим в срокове, да направим правителство в рамките на този парламент с конкретни срокове за изпълнение на тези точки. Правим това, осигуряваме държавата и след това да ходим на избори. Ние го предложихме това на нашия Национален съвет, предложихме го и публично. Ако първата политическа сила ни покани на преговори, ще го предложим отново“, обясни Корнелия Нинова.

В ефира на БНТ тя изложи страхове, че след тези остри и груби неща, които си казаха двама от партньорите, и които бяха грешка, трудно ще се седне на една маса, но това трябва да се преодолее.

„Очакваме покана за преговори, защото г-н Петков изрази публично че с БСП работят добре, че сме разумни, можем да водим диалог, свършихме добра работа“, предложи се госпожа-другарката.

Нинова, която твърдеше, че БСП трябва да влезе през парадния вход на управлението, в момента е категорична, че избори и предшестващ ги служебен кабинет са най-лошия вариант. Тя е напълно права, защото след последните сциологически проучвания столетницата би събрала около 6% гласове и вероятността отново да е в управлението на държавата е под нулата.

„Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството в първия, най-труден месец, бяхме изправени пред криза и това да помогнем на хората. Йотова дори каза: “Нямате 100 дни“. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП и ги изстреля във властта, ги атакува така. С времето стана ясно, че Радев иска реална власт, каквато президентската институция не дава. Служебните кабинети, чрез които управляваше, му се усладиха като изпълнителна власт. Радев разчиташе, че “Продължаваме промяната“ ще бъдат кукли, а той ще остане отзад и ще продължава да дърпа конците и да управлява държавата. „Разривът започна, когато Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това беше при първата смяна в “Булгаргаз“, каза още тя.