В кризисен пиар по националните телевизии Росен Плевнелиев и Бойко Борисов разясниха, че протестите са руска режисура, Президентът е виновен и правителството трябва да остане, за да благоденства народа. 

Пет дни след протестите, които започнаха заради държавната политика с цените на горивата, автомобилното застраховане и данъчна политика, както и в подкрепа на справедливите искания на майките с деца инвалиди, думата „ОСТАВКА“ е най-често споменаваната в публичното пространство.

В нефелни, многодумни, но не особено изпълнени със смисъл интервюта Плевнелиев и Борисов се опитаха напълно да неглижират народното недоволство.

„Коли с руски номера водят протестите в страната. Всичко е режисирано от Русия. Президентът се държи като подбудите на протестите. Друго нищо не прави. Няма визия за промяна на ситуацията. Да, беден бил народа, но да каже Президента какво да се направи, за да не е така“, сподели Росен Плевнелиев. Последният, известен с перманентно обявената си война на Русия, този път е получил не само информация от „кораба майка“, но и видения с руски номера.

Крайно лежерен и видимо свалил гарда е премиерът. Традиционните лакърдии – бедни са българите, защото БСП управлява държавата 100 г., строим магистрали, вдигаме доходите, много сме успешни, отново се тиражират, но не личи дори говорещият ги да си вярва много.

Ето акцентите от интервюто на Борисов пред Бтв:

„Ако сега хората счупят държавата пак ще се върнем назад и ще станат още по-бедни. Ако правителството остане, догодина ще е по-добре.“

„Ние сме много различни с коалиционните си партньори. При друга конфигурация с Каракачанов, Симеонов и Сидеров нямаше да се съберем даже кафе да пием. Но, демокрацията е най-великото нещо. Хората ни избраха. Демокрацията е каквото отреди народа.“

„Всеки ден трябва да убеждаваме хората, че правим всичко за тях. Строим, градим, икономиката е добре, магистрали…“

„Не се уплаших този път от протестите, защото няма причина да ги има. Да, понякога е по-страшно, че самите протестиращи не знаят защо протестират. Но, винаги е имало анархисти, които искат от улицата да се управлява. За тяхно съжаление формите на държавността са определени.“

„Много ми е натоварено. Аз не закусвам, не обядвам и използвам времето през обедната почивка да разпусна с футбол. Не виждам нищо лошо в това. Иначе ще откача“

„Ремонтираме, строим, с кое да се снишаваме? Толкова много се прави е е направено!“

Премиерът отказа да назове оценката, която му е написала за управлението Европа в последния доклад, въпреки, че според него той бил изцяло позитивен. Неясно защо премълча, че в момента инфлацията е достигнала безспорен връх за последните 5 години.

rns