Световната икономика е на кръстопът, тъй като по-богатите държави се възстановяват по-бързо от коронакризата, докато повечето развиващи се страни ще страдат през следващите години, предупреди управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева, цитира expert.bg.

Очаква се световният БВП да нарасне с 5,5% през 2021 г. и 4,2% през 2022 г., но в същото време спрямо предпандемичния период общият доход на глава от населението ще намалее с 13% в развитите икономики, с 18% в икономики с ниски доходи и дори с 22% в развиващите се икономики, с изключение на Китай.

„С други думи, сближаването между страните вече не може да се приема за даденост“, подчерта тя.

Най-богатите страни в света (Г-20) трябва да вземат решителни мерки, за да се преодолее „опасното разминаване“ в глобалната икономика, което заплашва да остави повечето развиващи се страни да изнемогват с години, призова директорът на МВФ.

Тъй като няколко страни са изправени пред бавно получаване и използване на ваксините COVID-19, шефът на МВФ попита дали политиците ще предприемат действия за предотвратяване на това голямо разминаване. „Тази ситуация не само ще влоши човешката трагедия, предизвикана от пандемията, но и икономическите страдания на най-уязвимите“, заяви тя.

Необходимо е „много по-силно международно сътрудничество“, за да се ускори ваксинирането срещу Covid-19 в по-бедните страни, включително чрез допълнително финансиране, което да им помогне да купуват ваксинационни дози и да се преразпределят излишъците от ваксини към държавите, в които има дефицит на ваксини, обясни Георгиева.