Полк. инж. Румен Стоянов – военен летец и инструктор 1 клас има своя версия за трагедията с майор Валентин Терзиев. Според пилота, подготвен в пълният обем за полети на всички височини на суша и над море, подготвен и извършвал разследвания на авиокатастрофи, вкл. Су-25, самолетът на Терзиев е свален от зенитно-ракетен комплекс (ЗРК – бел. ред.) на автоматичен режим.

Ето цялото становище на полк. инж. Стоянов:

„Приятели,

Самолетите МиГ-29 не падат от небето, като Ф-16 (около 500 бр.)…!

Те могат да бъдат свалени само с много огън и желязо (ракети) или с тонове лед (мощни градоносни облаци)…!!!

За съжаление има и трети начин (непреднамерен сблъсък с водата/земята).

Имало е поне 3 начина пилота да бъде предпазен. (Команден пункт, вторият екипаж, сигнализацията за ОПАСНА височина от 1000 м.), затова не мога да вярвам, че се е случил…

Освен това:

– Неизправен самолет и ракети не се допуска до полети, най-малко на такова отговорно учение. Ракетите Р-60/73 са изключително надеждни и имат много слабо взривно действие. (В Израел ги произвеждат с търговска название „Питон”.)

– Полета е в група със спарка, която при добрата видимост, е снимала стелбата на пилота и е контролирала полетните му параметри.- При загуба на пространствена ориентировка е достатъчно пилота да пусне лоста и автопилота ще изведе самолета в нормален полет…

– Пилотите още от курсанти са обучавани, че след стрелба с реални боеприпаси веднага се минава рязко в изкачване и самолета се отклонява в ляво или дясно за избягване на осколките/шрапнелите…)

– КП на ВВС и КП на учението са длъжни да забранят снижението на самолета под забранената височина от 3000 м., и стрелбата на ЗРК поради наличието на поне 2 самолета в зоната…!!!

Обикновенно темата на тези учения е „Взаимодействие на Истребители и ЗРК в една зона, по височина”. (Истребителите стрелят по светеща мишена от 8 х., до 4 х. метра, а ЗРК под 2500 м., но ЗРК стрелят само след разрешение на Командващия учението, който го дава след като се убеди по доклад на КП на ВВС, че самолетите са напуснали района…!!!)

От откритите източници знаем:

– Пилота извършва неуспешен първи опит за стрелба и е насочен от КП за „повторен заход” (за който са нужни около 5 – 6 минути), през което време мишената снижава, възможноно под 3000 м…!!! При „повишена” скорост на падане на мишената и под 3000 м. полета е трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ ПРЕКРАТИ…!!! (от КП на авиацията или вторият екипаж)…!!!

– Парчета от самолета са разпръснати след 6 – 8 часа на около 7 – 8 км., което значи, че е започнал да се разпада на височина около 2000 м., а основната част от него след сблъсък с водата/земята се разпръсват на площ около 200 на 500 м. (Под 1000 м. Пилота щеше да прекрати снижение заради алармата за „опасна височина”).

В зоната на учението има поне два типа ЗРК, „Оса” и „Авенджер”, които имат РЛС с долна граница на видимост 5 метра!!!, с компютърна памет на РЛС изображението и и автоматичен режим на стрелба…!!!

– Команден пункт от земята ръководи полетите над 1500 м по РЛС с компипамет и ръчен планшет, а ръководството на учението контролира всичко.

Приятели,

Възможностите са три:

– Сблъсък с водата – ПРАКТИЧЕСКИ ИЗКЛЮЧЕНО…!

– Сблъсък с части от мишената – МНОГО МАЛКО ВЕРОЯТНО…!!

– Непреднамерена стрелба на ЗРК, работещ в автоматичен режим… – МНОГО ВЕРОЯТНО…!!!

Заб.:

– За този тип полети малкият нальот е неприятен факт, но самият полет, по плана, е труден, но БЕЗОПАСНО ИЗПЪЛНИМ…!!!

Извод:

– Сложността на учението е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВИСОКА, защото ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ СА РАЗТРЕНИРАНИ И СА ДЕЙСТВАЛИ НА РЪБА НА ПСИХО-ФИЗИЧЕСКИТЕ СИ ВЪЗМОЖНОСТИ…!!!

Виновници:

– Командващия авиационната част от учението.

– Командващият зенитно-ракетната част от учението.

– Командващият учението.

– Политиците и Генералите, безпричинно унищожили бойната ни авиация и планиращи и осигуряващи ПРЕСТЪПНО МАЛЪК НАЛЬОТ НА ПИЛОТИТЕ И ДРУГИЯТ ИТС и осигуряващ персонал…

Всеки който се обяви за „атлантик“ Е ВИНОВЕН за унищожаването на бойната ни авиация И Е УЧАСТВАЛ В УБИЙСТВАТА на български пилоти през последните 15 – 20 години…!

АКО СРЕЩНЕТЕ ТАКЪВ ГО ЗАПЛЮЙТЕ В ЛИЦЕТО…!!!

Полк. инж. Румен Стоянов – военен летец и инструктор 1 клас . Подготвен в пълният обем за полети на всички височини на суша и над море. Подготвен и извършвал разследвания на авиокатастрофи, вкл. Су-25.”