Пловдивският депутат от „Демократична България“ – Манол Пейков, предлга столичната улица „Граф Игнатиев“ да бъде прекръстена на „Алексей Навални“. За идеята си съобщава той самият в социалната мрежа, като уточнява, че е започнал петиция.

Наша провека установи, че на официалната страница за петиции в България, такава петиция няма. Има петиции за преименуване на въпросната улица: Преименуване на ул. ”Граф Игнатиев” на „Графа” на името на Владимир Ампов и Петиция за преименуване на улица Граф Игнатиев в София, без да се уточнява с чие име. Първата е събрала внушителните 40 гласа и едно цяло споделяне във Фейсбук. Втората – 2 185 подписа и 796 споделния в социалната мрежа.

Предложението на приемания от мнозина за „скандален депутат“ и „мъж на годината“, предизвика множество коментари. Част от тях са в негова подкрепа. Повечето са против. Някои предлагат направо държавата да се прекръсти на Навални, да се върне софиското жителство заради такива като Манол Пейков и припомнят, че „Само това ни остава, да слагаме имена на всеки знаен и незнаен шпионин“. Питат и защо не иска да се смени името на улицата в Пловдив, а в София.

Все още не е изяснен въпросът дали темата със смяната на име на улица, подлежи на петиция. Според правилата у нас, за да се поиска промяна по тема от компетентността на държавен орган, за нея трябва да са се подписали десетки хиляди души.

Реалността, за сведение на Манол Пейков и подобните му, е съвсем различна. Можем да се обзаложим, че хората, с адресна регистрация на ул. „Граф Игнатиев“, не са наясно точно кой е той. Още по-сигурно е, че при евентуална смяна на името, всички трябва лично да платят за смяната на личните си документи и още ред други с името на новата улица, освен, ако Манол Пейков не го направи със собствени средства вместо тях.