Веселин Марешки поиска за дом на партията си сградата в центъра на София, емблематичната «Раковски» 134. Аптекарският бос е решил, че 11-е му депутати са равностойни на партийния живот на СДС, която е била и управляваща в България.

Марешки е дал заявка на три сгради, останалите също са емблеми. Освен централата на СДС, Марешки смята, че е в реда на нещата да се настани в офисите на ДСБ на “Витоша” 18 или пък на АБВ на “Врабча” 23. Последната сграда дълго време беше “дом” на бившата партия на Симеон Сакскобургготски ­НДСВ, пише БЛИЦ.

След като царистите трайно отпаднаха от парламента, помещенията й бяха отнети. Сега там е АБВ, но партията на президента (2002 — 2012 г.) Георги Първанов също остана извън Народното събрание. И тъй като се яви на изборите в коалиция с “Движение 21”, по закон и двете политически сили губят правото си на държавни помещения за централи. Според Закона за политическите партии право на субсидия и държавни офиси имат само онези, които самостоятелно минат 1% на последните парламентарни избори.

Никъде в закона обаче не е разписано изрично дали това важи и за формациите, които участват на вота в коалиция, какъвто е случаят с АБВ и “Движение 21”. Заради същата законова разпоредба без централи ще останат СДС, “Глас народен” на Светльо Витков, които бяха част от Реформаторския блок, както и ДСБ, която участва в изборите като “Нова република”. До момента нито една от партиите не е подала заявление да ползва централата си на пазарен наем, каза пък областната управителка Диана Тонова, цитирана от «24 часа. Според нея този вариант е нереалистичен. Преференциалните цени за политическите сили са по закона за партиите, а ако се мине на свободен наем, това трябва да е по закона за държавната собственост, където преотдаването става след търг или конкурс, обясни Тонова.