ГЕРБ е първа политическа сила с 22,2% от анкетираните, сочи изследване на Маркет линкс по въпроса за кого бихте гласували ако изборите бяха днес. Оценката за развитие на държавата стига до исторически ниски нива, а гласоподавателите на ПП започват да се преструктурират към други партии. Едва 21,5% от участвалите в изследването са заявили, че ще гласуват за настоящите управляващи. В силно фрагментирания парламент биха влезли 7 политически формации.

Инфлацията и покачването на цените на стоките, както и общата несигурност, провокирана от войната в Украйна, силно влошават оценкатанагражданитезацялостнатаситуация. Оценката за посоката на развитие на страната достига до исторически ниски нива. Това еединот комплексните измерители на общите нагласи,
но той се допълва и от също високия дял награжданите,които определят финансовото си състояние като променящо се в негативна посока(71%)- стойности, непознати през последните10 години, в които имаше плавно и почти постоянно нарастване на покупателната способност.

В тази ситуация хетерогенният електорат на ПП започна да се преструктурира ценностно по геополитическата ос запад-изток. Подесните са неудовлетворени от умереността на кабинета и ПП, а симпатизиращите на Русия и президента Радев останаха със съмненията, че все пак правителството не води истински неутрална политика и започнаха обратно движение към БСП, Възраждане и към новата формация Български възход.