Изявление на МВнР на Русия във връзка с провеждането на референдуми в ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области:

На 23-27 септември в Донецка и Луганска народни републики, Херсонска и Запорожка области се състояха референдуми за влизане на тези региони в състава на Руската Федерация. Резултатите от волеизявлението са изяснени. Преобладаващото мнозинство от гласувалите – 99,23% в ДНР, 98,42% в ЛНР, 93,11% в Запорожка област и 87,05% в Херсонска област са подкрепили идеята да се обединят тези региони с Русия. Избирателната активност е съставила в ДНР – 97,5%, в ЛНР – 92,6%, в Запорожка област – 85,4%, в Херсонска област – 76,9%.

Въпреки провокациите на киевския режим, отдал престъпни заповеди да се нанесат масирани артилерийски удари срещу места на масовото присъствие на хората и граждански обекти, хората не са се уплашили да дойдат в избирателните секции и да изразят волята си. Резултатите от плебисцита говорят сами за себе си: жителите на Донбас, Херсон и Запорожие не искат да се връщат към предишния живот и са направили осъзнат и свободен избор в полза на Русия.

В същност, те нямат алтернатива. Далеч не всички в Украйна са се съгласили и са приели държавния преврат в Киев през февруари 2014 г., след който на власт са дошли национал-радикалните сили, започнали кърваво клане на несъгласните в югоизточната част на страната. Ситуацията не беше спасена и от подписването на Минските споразумения, одобрени с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. Украинската страна, както днес цинично заявяват представители й, дори не се е канела да ги спазва от самото начало, а се е подготвяла за война. Населението на Донбас осем години е било подложено на планомерно и цинично унищожаване. Логичен резултат на провежданата от киевския режим антинародна политика е станало решение на жителите на Донбас, Херсон и Запорожие да търсят защита при Русия.

Референдумите бяха проведени в пълно съответствие с нормите и принципите на международното право. Народът на Донбас и южната част на Украйна е реализирал правото си за самоопределяне в съответствие с Устава на ООН, Международните пактове за човешките права от 1966 г., Хелзинкския заключителен акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа от 1975 г., както и със становището на Международния съд на ООН за Косово от 22 юли 2010 г., което е потвърдило факта, че едностранно провъзгласяване на независимостта от част на държавата не нарушава каквато и да било норма на международното право.

Международни наблюдатели от Италия, ФРГ, Венецуела, Латвия и други страни (общо 133 души), които са проследявали хода на референдумите, също са признали резултатите им за легитимни. Благодарим на чуждестранни експерти, блогъри, журналисти, представители на обществени организации за тяхната смелост, честност и обективност.

В скоро време ще предстои отговорен етап от нашите съвместни действия по осъществяване на практика на бляновете на жителите от ДНР, ЛНР, Запорожка и Херсонска области да бъдат заедно с Русия.

Посольство России в Болгарии