България връчи остра протестна нота на македонския посланик. В нея се подчертава, че отсъствието на адекватни мерки срещу посегателствата срещу българските клубове в РС Македония създава условия за мултиплицирането на престъпленията на омразата спрямо българите. Това обяви заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев, предаде БГНЕС.

Коджабашев заяви, че македонският посланик е уверила, че компетентните институции разследват инцидента.

Министърът на външните работи Николай Милков снощи е разговарял в Барселона с македонския си колега Буяр Османи и остро е поставил въпроса. Османи също е поел отговорност поредното престъпление срещу български клуб да бъде разследвано.

Това криминално деяние е третото посегателство срещу Клуб „Цар Борис III“ за по-малко от два месеца. Предишното нападение бе извършено само преди два дни, за което Министерството на външните работи изпрати вербална нота до посолството на Северна Македония в София.

„Отбелязваме реакцията на Министерството на външните работи на Северна Македония, но категорично не приемаме такива тежки криминални деяния да бъдат определяни като вандалски акт“, подчерта Коджабашев.

Още снощи българските дипломати са информирали подробно ръководството на Европейската комисия за тежкия инцидент в Охрид.

Отношение взе и еврокомисарят Оливер Вархейи.

„При всяко нападение, срещу която и да е общност в Северна Македония, трябва да се предприемат последващи действия от страна на полицията и правителството. Наясно съм с нападението от вчера. Надявам се, че правителството ще направи същото, както в предишния случай. Най-вече да започне разследване, но и да намери извършителя“, каза той Вархейи.

Еврокомисарят заяви, че е готов да се срещне с представители на организациите на македонските българи, ако те поискат среща с него. „Вратата ми е винаги отворена за всяка заинтересована страна от която и да е страна-кандидатка,“ допълни Вархейи.

Около 20.00 часа местно време снощи бе изпразнен един пълнител при стрелбата срещу българския клуб. Веднага след нападението българският консул в Битоля Димитър Иванов пристигна на място. Само в помещението на клуба във вътрешността му бяха открити 8 патрона. Има запис, на който се вижда ясно автомобилът, от който е стреляно.

Външното министерство на РС Македония изрази тревога от инцидента и призова „компетентните институции да предприемат необходимите мерки за разкриването на извършителите и да бъдат предприети необходимите мерки за гарантирането на работата на този и на всички останали граждански клубове в страната“.

В съобщението на македонското МВнР обаче никъде не се посочва, че става въпрос за въоръжено нападение срещу български клуб.

Източник:vesti.bg