МВР ще ограничи големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести.

Това е първата мярка, набелязана на състоялия се вчера кризисен щаб във връзка с евтаназирането на над 4000 животни в Ямболско. Преоблечени и представяни за ветеринари роми, ще могат необезпокоявано да изпълняват държавната поръчка да убиват дребен преживен добитък без да има доказателства, че той е болен или вирусоносител.

Втората мярка е свързана със засилване на контрола по ГКПП-тата на товарите за пренос на месни храни.

По думите на вътрешния министър „реално това означава засилване на проверките на превозните средства, като целта е да не се допусне месо, което е заразено“.

Третата препоръка е към МРРБ и по-специално към АПИ – ежедневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол.

Избитите животни се загробват на място и създават реална опасност за живота и здравето на хората. Дори и те да не са били болни, разлагащите процеси могат да предизвикат истински мор в региона, категорични са специалисти.

Припомняме, че за властите в България е пълна мистика откъде се е появила заразата. Решението за убиване на всички животни е взето 5 дни преди да пристигнат резултатите от лабораторните изследвания. Твърди се, че с цитираното на чуждестранната лаборатория име има само НПО. Според „световните“ стандарти, всичко живо в огнището на заразата трябва да бъде избито, продължиха да умуват от БАБХ. Междувременно гръцки фермери контрираха, че няма такива световни правила.

RNS