В последните дни служителите на МВР отново поискаха по-високи заплати и сигурно имат право, особено, ако докажат какъв продукт „обществена сигурност“ реализират. Междувременно ръкводството на МВР започна да съобщава новините, които произвежда за публиката като треторазрядна политическа централа. Вместо дисциплинарни проверки, производства и уволнения, от вътрешното ведомство съобщиха, че са снели соверието си от началници в структурата на СДВР заради двойното убийство в София.

В България няма механизъм ръководството МВР да снеме доверието си от който и да е свой служител. Предвидени са серия от дисциплинарни практики за случаи на нарушения. Всички, които си позволяват да тиражират „снемане на доверие“ не просто фантазират несъщуствуващи събития, но и нямат елементарна представа от специализираната лексика, нито от правилата, още по-малко от естеството на работа. В случая – ръководството на МВР! Не е ясно когато някой не знае думичките, какъв потенциал има да ръководи най-голямата структура в държавата.

Ситуацията е показателна за това, че политическото говорене е обзело иначе деполитизираното МВР, вероятно защото при него отговорността има само морално изражение.

В същото време продължават да се искат увеличения на заплати в системата. На фона на десетките случаи на домашно насилие и съмнително регистриране на заявителски материал, това си е чиста гротеска.