МВР събира декларации при всяко преминаване през КПП от гражданите, нарушавайки брутално Закона за защита на личните данни. Саморъчно написаните листи се събират в районните управления на полицията. Никой не знае за какво и дали изобщо ще бъдат използвани. От въведението няма никакъв ефект по отношение на пропускателния режим, наложен като специална мярка по извънредното положение заради коронавируса. Случайно или не – с напълно лишеното от полза действие, единственото, което постигнаха е, че върнаха жителството от соца.

От 0 ч. тази нощ при напускане на окръжните градове и при влизане в такива, всеки трябва да попълни собственоръчно декларация. Съдържанието на декларацията, според МВР – е определено за пресичане на злоупотребите. В нея се изписват всички лични данни – имена, ЕГН, адрес, номер на лична карта и дата на издаване. Кой – къде работи, с данните на работодателя и адреса му. Въпросните декларации се събират от униформените служители на КПП-тата. Според тях самите – същите се носят в полицейските управления, където се събират в една кутия.

Практиката брутално нарушава Закона за защита на личните данни, чието спазване е изрично условие за членството ни в Европейския съюз. На практика декларациите, съдържащи всички лични данни, се прибират от сулжебни лица, които не са лицензирани оператори по Закона за защита на личните данни. Същите се съхраняват при неясен регламент – в кашони, незнайно къде, как и защо. Всеки, имащ достъп до тях не само би могъл да злоупотреби с чужди лични данни, но и ще го направи напълно безнаказано, защото няма да е ясно кой по веригата е извършил престъплението.

Най-жалкото е, че с нововъведените декларации за придвижване, по никакъв начин не се осъществява контрол. Хабят се листи за безброй декларации, скоро трябва да се търсят и нови помещение за съхранението им. Няма как да се пресече каквата и да е злоупотреба. За сметка на това се увеличава безсмислено времето за висене на опашки пред КПП-ата.

Като цяло след 11 г. управление ГЕРБ успешно ни върна във времето на соца, когато нямахме право да живеем в друго населено място, освен в това, за което имаме жителство. Този път отживелицата е още по-глупава, защото се прави опит да се спре движението на хората, докато правителството декларира, че прави всичко възможно да не пречи на икономиката в държавата.

Оставам с въпроси към уважамите министри и премиер – как по-точно не пречите на частния бизнес в България и лично на мен, ако съм собственик на шивашки цех и ежедневно трябва да се произвеждат по 4 декларации за 200-те ми, например, шивачки? И каква Ви е ползата от поредната имитация на действия по опазване на населението от коронавируса?

Мартин Иванов