МВР е в изключителен конгломерат с обвиняеми по знакови дела, част от които цитирани като пример за политическа корупция и в годишния доклад за 2017 г. на Държавния департамент на САЩ. Пряко доказателство за това е фактът, че командированите от вътрешността на страната полицаи за опазване на обществения ред в Кранево са настанени в хотел „Добруджа“ (на снимката). Същият е собственост на Петър Малджиев – един от обвиняемите по „суджукгейт“.

Малджиев е известен в района като бивш силовак заради миналото си в „Аполо и Болкан“. Той е с мярка „подписка“ по две повдигнати прокурорски обвинения – закана за убийство и опит за принуда. Същият, според обвинението, е близък приятел на екс-депутата от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов и на бившия директор на ОД МВР – Добрич, Веселин Колев. И тримата са обвиняеми по „суджукгейт“ по десетина члена от НК.

През месец ноември 2017 г., във връзка с започналото наказателно производство срещу Живко Мартинов, Малджиев се заканил с убийство на двама от свидетелите по делото, а спрямо трети се опитал да упражни принуда, като го заплашил със саморазправа, за да го мотивира да оттегли вече депозирани показания срещу Мартинов и Колев.

Ако бъде признат за виновен Малджиев може да получи наказание до 6 години лишаване от свобода за всяко едно от трите от престъпления, е официалният коментар от прокуратурата.

Всичко това ни най-малко не е притеснило този, който е решил, че за поредна година командированите от вътрешността полицаи ще отседнат в хотела на Малджиев. „Добруджа“ е от социалистическо време. Условията в него – със същата давност.

Междувременно община Балчик, ще плати хиляди лева за нощувките на униформените през юни и август. Заради изключително неприятната храна, предлагана в „Добруджа“, полицаите ползват привилегията за разлика от предходни години, да получават дневните си на ръка, споделиха командировани.

За безобразния бизнес между МВР и Малджиев, е сезиран главният прокурор Сотир Цацаров.

„Трябва да проверим къде са полицаите и какво се е случило“, заявиха от кабинета на главния секретар на МВР.

Защо точно „Добруджа“ е избран не знаят нито директорът на ОД МВР – Добрич, комисар Никола Панчев, нито кметът на община Балчик – Николай Ангелов.

Твърде вероятно е това да е станало с решение на кмета на Кранево – Румен Николов. Същият до момента не е отговорил на телефона си, въпреки, че му е даден за служебно ползване.

RNS