Общинската избирателна комисия във Вълчи дол прекрати предсрочно пълномощията на кмета на Вълчи дол – Георги Тронков – ГЕРБ, заради установен груб конфликт на интереси от КПКОНПИ. Решението е взето снощи в 19 ч. и то трябва да бъде предоставено на ЦИК и на ОбС-Вълчи дол, за действия по подготовка на предсрочни частични местни избори за кмет на Община Вълчи дол.

Отстраняването на кмета Георги Тронков е предшествано от решение на ЦИК от 7 юни 2021 г. В него изрично се припомня, че на 24 юни 2020 г. е влязло в сила решение на КПКОНПИ, с което се установява конфликт на интереси по отношение действащия кмет Георги Тронков. В писмото на ЦИК остро се подчертава, че ОИК-Вълчи дол са длъжни императивно да изпълнят законовата норма и незабавно да остранят градоначалника.

Георги Тронов е уличен в серия от конфликти на интереси. Сред тях са незакрити фирми на негово име. Най-драстичният е, че кметът се е вписал като собственик на футболен клуб „Михалич“, който е на общинска издръжка. Като градоначалник той е превеждал общински средства, част от които е използвал за свои командировки. Във връзка с това има и два акта на КПКОНПИ по 10 000 лв.

След като се изясняват тези данни и обжалването им е отхвърлено от съда Георги Тронков би трябвало да бъде остранен от длъжността кмет. ОИК-Вълчи дол обаче, използва всякакви процедурни хватки, за да го запази на мястото му близо 12 месеца.

ОИК-Вълчи дол нарушава закона и по отношение на 3-дневния срок, определен за изпълнение на решението след указанията на ЦИК, което би трябвало да е предмет на разследване от държавното обвинение.

След снощното решение на ОИК-Вълчи дол, за предсрочното прекратяване правомощията на кмета Георги Тронков, в рамките на 2 месеца трябва да бъде определена дата за извънредни частични избори за кмет на общината и те да се проведат.