Само преди месец и половина проф. Велислав Минеков се дистанцира от Отровното трио, омерзен, защото другите двама поели по политически път. Не бяхме на площада, за да осребрим протеста като депутати, твърдеше той тогава. От вчера същият е министър и изобщо не смята, че нещо е осребрил. Нещо повече – той заяви, че за двата месеца на служебното правителство ще реши всички натрупани проблеми през последните 10 години.

Дали това е лицемерие, интересчийство или служба на народа, всеки сам може да прецени.

Още в края на февруари Минеков заявява, че след изборите няма да има правителство и ще ни управлява кабинет на президента Румен Радев.

„Не бях на площада, за да се стигне до този формат“, критикува професорът доскорошните си саратници Минеков в предаването „ЕвроДикоФ“ по телевизия „Евроком“. И заявява: „Вероятно много скоро ще ни управлява правителство на президента Радев – служебно правителство. Което не е лошо.“ Пак там той богато расъждава, че не одобрява „политическия път, по който са поели Арман Бабикан и адв. Николай Хаджигенов с Мая Манолова“. Недоволен е, че си били обещали да не правят партия.

отровното трио

Всъщност професорът е категоричен тогава: не иска да е политически ангажиран, иска да си остане гражданин, за да може да се върне един ден на площада и да е желан там, има други планове.

Новият министър на културата е не само син на баща си – получил хиляди за склуптури, поръчани за честването на 13 века България – увековечил приживе изключително близкия си приятел Тодор Живков и дъщеря му Людмила. Велислав е завършил специализация във ФРГ през „дивия социализъм“. Беше в ръководството на партията на Меглена Кунева. Твърди се, че напуснал защото шефката му го спряла да стане културен министър във второто правителство на Бойко Борисов. Беше част от Отровното трио, което заедно с поддръжници поругаваха паметници на културата по време на протестите. Миналото лято. Тази пролет той е с нагласата за два месеца да реши натрупаните в последното десетилетие проблеми.

Дали това е изсилване, елементарен популизъм, непознаване на конкретната реалност или трезва преценка на наистина възможни за реализация задачи, всеки сам може да прецени.

минеков

Казано накратко – от 13 века България, през Меглена Кунева и Отровното трио, гражданинът Велислав Минеков стана амбициозен министър. Гражданинът-министър, вече декларира, че първото нещо, което ще направи като министър на културата е да се срещне с политическите партии. (!?!?!)

Дано целият сюжет да не е само, за да надвие в проточилата се с години свада с друг културтрегер – Вежди Рашидов. Не, че това би било новост по нашите ширини, а защото е неловко егоцентризма да е водещ и при възрастни хора на изкуството.

Служебният премиер: Ще работим под мотото – „Почтеност, прозрачност и професионализъм“