Темата с тръбата по дъното на варненското езеро, изградена по по проект на министъра на МОСВ в правителството на Сергей Станишев – Джевдет Чакъров, който е избрал и изпълнителя му, очевидно не е важна за държавата. Напротив – в саботирането на дейностите по преместването й под дъното на езерото, където е трябвало изначало да бъде, е подозрително защото дава само поводи за политическо говорене, от което варненци нямат никаква полза. Ситуацията е повече от резонна, защото през изминалата година държавата се управляваше от служебни правителства на Румен Радев и от коалиционно правителство на ПП, ДБ и БСП, за които оставането във властта, където попаднаха „случайно“ след изобщо неманипулирания резултат от машинния вот, е водещо.

Това са изводите от публикация на кмета на община Варна – Иван Портних, в социалната мрежа по темата.

Ето и публикацията на градоначалника:

„Сензация“! Тръбата във Варненското езеро все още е положена на дъното! Да си знаят всички политически активисти, които се упражняваха неуморно по темата и изградиха няколко политически кампании с видеа и драматични постове във фейсбук.

Една година се забави издаването на разрешително от МОСВ за ползване на повърхностен воден обект. Документът, който получихме след повече от 365 дни чакане, е задължителен и без него не можем да започнем работа. Както и без финансиране!!

Ако темата с тръбата в езерото бе важна и спешна за държавата, би следвало да има по-адекватна реакция.

Оттук нататък предстои провеждане на пазарна консултация за определяне на прогнозна стойност на обществената поръчка за строително-монтажни работи, след това обявяване и провеждане на открита процедура по ЗОП за избор на изпълнител на СМР, на строителен надзор и сключване на договори.

Едва след това ще се пристъпи към изпълнение на СМР-та, но ако бъдат осигурени средства!!

Напомням, че тръбопроводът в езерото е бил изграден през 2011 г., по време на Тройната коалиция – на БСП, ДПС и НДСВ, като проектът се е движил от МОСВ. Тръбата е била положена на дъното, въпреки изискванията да е под него. В момента ситуацията е същата.

И тъй като наблизо се намира Аспаруховият мост, нека добавя следното:При управлението на ГЕРБ държавата отпусна средства и част от съоръженията бяха ремонтирани. Оттогава обаче не се прави нищо!“