Министерски съвет еднолично решили, че за заседанието на ООН ще пътува делегация, водена от Бойко Борисов. За случая най-трагичният МВР-министър и настоящ началник на канцеларията на премиера – Румяна Бъчварова, си измислила несъществуваща ротация. Мотивът – Борисов имал много да даде и на ООН.

Проверка на RNS припомня, че поканата за участие към държавата пристига в МС и по-специално – във външно министерство. За организаторите допустими за участие във формата са президент, премиер и външен министър. По протокол между трите възможности няма йерархия.

След получаването на поканата, Румяна Бъчварова се разпорежда на Екатерина Захариева да върне отговор, че Бойко Борисов ще участва в септемврийската сесия на ООН.

Опитите на Президентството да припомнят елементарната истина по Конституция, че за външната политика отговаря Президента, ударили на камък.

Мъдрата Бъчварова разяснила, че както при негласното споразумение за ротация при визитите във Ватикана, така и тук ще се приложи същата.

След като 5 г. уникалният Росен Плевнелиев е представлявал България в ООН, през миналата година Президентът Румен Радев, Бъчварова настояла тази година да отиде Бойко Борисов. Според нея той и без друго имал вече уговорени срещи зад Океана и обещана снима с Доналд Тръмп. Най-важното – Борисов имал ексклузивни новини за Вселената, които само той можел да сведе до знанието на ООН.

RNS припомня и дългите преговори Борисов да се срещне с президента на Руската федерация Владимир Путин. След като все пак получи покана, Бойко беше извикан „от днес за вчера“ и след първото унижение да тича, за да не изпусне рандевуто, претърпя поне още 2 видими погрома. Първо стана ясно, че е по-добре да прекрати без време двудневната визита, която се превърна в няколкочасова. След това беше опроверган по коментарите за договорките с Путин публично от говорителя на домакина.

Така желаната среща се превърна в приличащо на унижение упражнение за няколко часа. Въпреки окачествяването й от официални български лица като много успешна, всички видяхме каква е истината.

Твърде вероятно е визитата през Океана да претърпи аналогичното фиаско, категорични са анализатори.

СНИМКА  БГНЕС, архив
RNS