До момента над 4000 българи са поискали да бъдат евакуирани от Украйна след конвенционалния удар на руската армия от тази сутрин, съобщи президентът Румен Радев. Той, премиерът, председателят на НС, военният и финансовият министър и другите участници в Консултативния съвет по национална сигурност са обсъдили ситуацията в черноморската държава по-рано. Те са стигнали до извода, че в момента няма пряка заплаха за България, но оопределят като напълно недопустимо руското поведение.

Ще направим всичко възможно тези наши сънародници да бъдат евакуирани. Определени са действията на различните министерства в тази връзка, допълни държавният глава.

Искам да се обърна към всички българи в Украйна и всички украинци, които искат да потърсят убежище в България, че ще го получат при пълна безопасност. Те ще бъдат транспортирани до България и на място ще им се окаже необходимата помощ.

България продължава да участва във всички формати на ЕС и НАТО. Да търсим заедно отговор на това предизвикателство. Продължаваме да правим всичко възможно за гарантиране безопасността на българските граждани.

Българските институции работят рамо до рамо по предварително начертаните планове и приоритети. Приоритет номер 1 е извеждането на българите от Украйна. С министерствота на транспорта организираме сухопътен транспорт. С министерството на туризма ще осигурим хотели, в които тези хора да бъдат настанени, събщи премиерът Кирил Петков. Той допълни, че от 10-ина дни се работи за енергийната сигурност, за да е в адекватно състояние спрямо събитията.

Осъждаме остро, остро, действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори в един глас с ЕС и с НАТО, допълни Петков, който тази вечер ще бъде в Брюксел за извънредна среща на членките.

Припомняме, че тази сутрин Руската армия атакува Украйна от всички възможни посоки и нанася ракетни удари по военни обекти и летища в няколко града по цялата територия, след като президентът Владимир Путин обяви „специална операция в Донбас“.